Friday, November 16, 2007

The yearly Swedish Christmas show

A very Swedish phenomena is the yearly "Christmas Calender" TV show (julkalender). For 47 years the Swedish Television has broadcasted a special TV show in 24 episodes, one for each day in December with the grand finale on Christmas Eve, December 24.

I'm a huge Christmas fan and thus a huge fan of Julkalender. Last year we let the daughter watch Trolltider, the show from 1979 which is usually voted "the Best". Every day in December we turned on a new episode on the DVD player. (hm... actually I think I was the one who enjoyed it the most...).

This year's show, seems to be a more of a traditional "Christmas story" than the last couple of years' shows and since they broadcast it on the web the plan is to tune in online every day. And the grandparents that is visiting in one and a half weeks have been asked to bring the accompanying paper calender to open every day. I'm all excited - almost as if the Daughter is in Sweden! No snow outside - but at least the Christmas show on TV inside.

Read more about this year's show here and see a video clip about the show here.

(Picture from SVT.se)

9 comments:

Anonymous said...

Julkalendern är något speciellt, jag håller med dig! Jag ska nog följa med den på web-tv i år.... Som barn minns jag den här förväntan som byggdes upp inför julen och varje avsnitt med julkalendern var en del av det.

Desiree said...

Trolltider är ju verkligen jättebra. Kul att din dotter får chansen att hänga med precis som andra svenska barn och kolla på julkalendern och också ha papperskalendern att öppna tillhörande luckor.Dagens moderna teknik gör det mycket lättare att även hänga med i olika kulturer. Trevlig helg på dig.

Anonymous said...

Jag gilar julkalendern, några av mina favoriter är teskedsgumman och Sunes jul. Kan man titta på julkalendern på nätet? Mamma har aldrig riktigt vilja släppa på att vi vuxit ur det där med chokladkalendern så hon har fortsatt med att köpa dom, hon till och med frågade om hon skulle skicka en till USA.

Liz said...

Trolltider var underbar! Jag minns ocksa Julpussar och Stjärnsmällar. Ahhh, barndomens svenska jular!

Annika said...

Jag gillade Mumin, Stjärnsmällar också, fast då var jag ju gammal redan, ha, ha...
Vad mer? Minns att jag gillade "I Regnbågslandet" men då var jag SÅÅÅÅÅÅÅ liten...
Årets julkalender ser MYCKET lovande ut...
När jag såg trailern kändes det nästan amerikanskt (på gott OCH ont)...
Jo, em till som VI älskar här hos oss och som vi ser på dvd varje jul är "Pelle Svanslös"---urgullig!!!

Tankevågor said...

Det är något speciellt när julkalendern sätter igång. Frågan är jämt ska den bli bra? Passa alla åldrar osv?

Svårt att säga vilken som är min favorit. Stjärnsmällar bara älskar jag....och när jag var liten så var det Teskedsgumman.
Håller med Annika om att Pelle är bra....kattälskare som jag är så är ju den en av favoriterna.
I årets kalender spelar Olivia en tjej från vår by (Kista)en av huvudrollerna.

JaCal said...

Anne - jag är verkligen julfantast... och långt efter jag flyttade hemifrån tittade jag på julkalendern... (schhh...).

Desiree - ja! Så kul! Det blir roligt - för det är ju en sån unik del av just svensk jul.

Frökenfräken - ja, och lyssna på julradiokalendern också. Perfekt! Chokladkalender har vi alltid - det brukar man kunna hitta på Trader Joe's eller WorldMarket. Perfekt sätt att starta en morgon i december - med en chokladbit! Haha!

Liz - Julpussar och Stjärnsmällar har jag ingen som helst relation till till - och frågar mig varför?? Har jag missat denna?? Måste utforska mera...

Annika - ja visst gör den!! Till och med maken tittade på trailern och konstaterade att det nog kan bli bra. Inte alltid lätt med en 4åring - hon är lite för liten för det mesta - men denna ska hon nog fixa.

Londongirl - ja - årets stora händelse. Tyckte alltid att det var så fånig med all "uppståndelse" - men nu när jag har barn kan jag förstå... för nu vill jag ju ha den perfekta för just mina barns ålder... ;-) Tror årets blir bra - verkar lovande. Måste verkligen researcha mer om Stjärnsmällar... varför har jag missat den?? Var det året när jag var utbytesstudent kanske?? Klura klura...

Anonymous said...

Hej där ute i världen. Här kommer en hälsning från en gård i Värmland. Vi har i dag haft -7 grader och i går fick vi snö. När det snöade var det plusgrader och under natten blev det kalt så vi har ett underbart vinterlandskap.
Glöm inte att under tiden 1-24 december även lyssna på radio julkalender. I år firar den 50 års jubileum. Man har haft en omröstning om vilken kalender som skulle sändas igen. Valet blev Teskedsgumman. Här bifogar jag en länk så att du kan lyssna. Jag tror att du när du var liten kan ha sett eller hört kalendern. Det kommer att bli nostalgi. Min familj har alltid mycket lätt att komma upp på morgonen under december.

I vår familj har vi börjat tänka på julstöket. I veckan som kommer skall jag ge mig ut i skogen och fixa granar till advent och sedan kommer det rulla på.

Må så bra!

Anonymous said...

Har aldrig sett trolltider faktiskt så jag måste säga att Snues jul är min favorit! :P