Thursday, November 08, 2007

Being an alien...

When you live far away from a Swedish passport office, renewing or applying for a passport is a complicated thing. You need to apply in person and pick it up in person. Same goes for kids, so you have to drag your baby or child back and forth to the embassy or consulate. And it's getting even worse in the future, when only a few consulate in the US will have the special photo machines needed to make passports.

We're lucky enough to live within car distance to the Swedish consulate in San Francisco - and don't have to fly the whole family to another state, hours away.

The Swedish Consulate in San Francisco actually sends the passport paper work to the Consulate in Los Angeles. Who then sends it to Sweden somewhere. Why? No idea... maybe they like shuffling paperwork? Anyway, getting a passport as a Swedish alien literally takes months.

We applied for the son's Swedish passport in the end of August. 7 weeks (!) later, we learned that the Los Angeles office had not approved the photos of the son and new photos had to be sent in. To San Francisco. Who then will send them to Los Angeles. Who then will send them to Sweden. Then the passport will be sent back to Los Angeles and then to San Francisco. Where we have to go pick it up.

I wonder who looked at two photos of a 15 month old baby for 7 weeks, before they decided that" nah, not good enough..."?

I doubt we'll see that passport before New Year.

Nowadays you're supposed to be able to get your Swedish passport in Sweden even if you're an alien (which was not the case before, when you HAD to go to your local embassy or consulate). But still I hear of fellow aliens having problem with this. The most hilarious story is a friend who, by the police at the local police station and passport unit, was referred to "The Swedish Embassy in Stockholm", since she was an alien and they claimed they therefor could not renew her kids' passports. They seemed genuinely surprised when she told them there were no such thing...

Not that we, luckily enough, are desperate to use that passport. Both kids have dual citizenship, having been born here, and both have American passports (which usually takes 6 weeks and can be applied for at the passport office at the local post office in our own city) and the son has actually been in Sweden three times as an American so far.

11 comments:

Desiree said...

Oj vad jobbigt att ni fick vänta så länge för att få reda på att fotot inte dög. Bra att dina barn kan andvända sig av sina amerikanska pass också om det blir för mycket strul med att skaffa svenska. Jag har som tur är också ett amerikanskt pass som jag kan andvända. Det blir ohållbart om man inte kan förnya sitt pass i Sverige för de som är utlandssvenskar. Det blir ju hur dyrt som helst för tex sådana som oss som bor långt från någon av dessa pass-stationer/konsulat. Det innebär ju både kostnader för flygresor och semesterdagar för att fixa pass. Aldrig att jag skulle betala typ 800 dollar för två flygresor, plus två hotelnätter och sedan behöva ta 4 dagars semester för två resor bara för att fixa ett nytt pass. Det är ju sjukt att begära sådant. Är man dessutom fler i familjen som måste göra detta på olika tidpunkter så blir det ju ännu värre.

Annika said...

Ja, nog försämras det för oss aliens alltid. Jag är glad att jag bor i DC så jag har ambassaden på nära håll. Där hämtade jag mitt pass för ngt år sen, men snart är det ju dags att förnya igen...Åren går ju så fort.
Tycker det är bedrövligt att folk ska behöva åka land och rike runt för att få sina pass...

Fia said...

En liten fråga, varför ens skaffa svenska pass till dina barn? De måste ju ändå alltid åka från USA på sina amerikanska pass och komma tillbkas på sina amerikanska pass?

SweFlo said...

Konsuln i Tampa sa att han inte rekommenderade att förnya pass i Sverige som utlandsboende, tydligen så skulel det inte gå ??? Ja denna passhistoria är ju anledningen att jag nu måste fundera på att skaffa amerikanskt medborgarskap... Alldeles för krångligt annars!

Anonymous said...

Ja du har har som sagt hort om min krangliga historia angaende min sons passansokan i Sverige. Jag hade blivit "utkastad" fran USa pga av att min mans jobb hade glomt att forlanga min och barnens visum. I Sverige sager dom att jag maste aka till USA for att ansoka om visum till min son pa Svenska ambassaden, men problemet var att jag inte kunde aka tillbaka hit och speciellt inte da sonens pass skulle ga ut inom ett par dagar. Sa dar star man som en riktig Alien dom vill inte ge ett pass i Sverige till min son och jag kunde inte aka tillbaka hit.. da kande jag som jag var fast i ett Ostland. Men skam den som ger sig, efter mycket brak sa gav de till slut med sig, men jag fick bocka och buga manga ganger for hennes extra vanlighet angaende att lata en Alien fa sitt pass i Sverige, det har var ar 2004.
Nu ska jag ta att fornya alla vara pass innan systemts byts.
Forstar forfarande inte varfor det ska vara sa svart att fornya ett pass i Sverige som utlandssvensk att fornya sitt pass , man ar ju som sagt medborgare i landet.

JaCal said...

Desiree - ja, pass kommer bli en krånglig och dyr historia för utlandssvenskar - inte minst eftersom de nya passen bara ska gälla i 5 år om jag har det rätt... vi har tur eftersom vi båda är svenskar, har starka band till Sverige - så vi kommer nog fixa pass i Sverige dit vi ju åker årligen.

Annika - ja, nära DC skulle man bo! ;-) Som jag har förstått det kommer inte SF ha fotomaskinerna... så då måste vi ner till LA... det är 6-7 timmar i bil en väg eller flyga som gäller då.

Fia - helt sant - de klarar sig bra på sina amerikanska. Men för mig är det viktigt att de har sina svenska pass och är svenska medborgare. Om de sen i vuxen ålder vill ge upp dem och strunta i att krångla så är det ok. Men så länger jag bestämmer ska de ha sina röda pass också! ;-) Dessutom är ju passproblemet lika mycket mitt och makens... nu när vi måste börja byta var 5e år. Och jag som har en sån bra passbild i mitt pass! Attans! ;-)

Sweflo - det SKA gå - men det är väldigt olika hur de har implementerats lokalt. Man kan hamna i att bråka och slåss (vilket ju är supertrist) eller helt enkelt bara åka till ett annat passkontor där de är bättre informerade...

Veronika - ja jösses ja... det är JU helt makalöst! Du borde ha en blogg om så bara för den helt galna historien. TÄNK om du inte hade varit stark och stångats som du gjorde då... Makalöst att det ska vara så krångligt...

Lullun said...

Ja visst är det helt galet!
Själv måste jag åka till Washington DC (min 18.000 svenska kr för en vanlig ekonomibiljett) eller Köpenhamn (min 15.000 kr) för att hitta en sån där kortmaskin. Lite ironiskt, eftersom jag ju behöver ett pass för att åka dit... Ja, till Danmark kan jag faktiskt klara mig med ett körkort på ditvägen (vilket min 3-åriga son så klart inte har...), men på vägen hem blir det problem!
Fick i somras turligt nog fixat pass till mig och lillgrabben under semestern i Sverige (sonen fick turligt nog flyga utan id - bara ett papper från folkregistret om att han bodde på Grönland. Vi kunde dock inte flyga mellan Danmark och Sverige sedan, utan fick välja landvägen, vilket vi iof ändå skulle denna gång). vi gjorde det på en polisstation nära norska gränsen, så vi var nästan idel utomlandssvenskar som köade där och personalen hade hyffsad rutin.
Själv hade jag egenligen över ett år kvar på mitt gamla, men jag viste ju inte när jag fick chansen igen, och måste verkligen ha ett pass då jag reser mycket med jobbet. Men usch vad jag inte vill ha det böket igen redan om bara några par år!!
Förresten; förstår att du vill ha svenska pass till barnen. Tyckte själv det var väldigt viktigt att få det fixat, så att sonen kommer med in i det svenska systemet på nått sätt lixom. Blev väl också lite påjagad under krisen med "Muhammed-teckningarna". Grönländare har ju danska pass, och det var många av mina bekanta som fick slopa semester- och jobbresor där ett tag pga det. Än så länga kan ju ett svenskt pass föra en hyffsat riskfritt in i de flesta länder...

JaCal said...

Lullun - ja hualigen... det är INTE lätt... det är något makalöst hur krångligt det är. Det är inte det att jag inte tycker det ska vara strikta regler för hur och på vilket sätt pass utfärdas - men jösses... Och jo, för mig har det varit viktigt med svenska pass - även om de för båda barnen kommit i andra hand just för det är så krångligt. Det känns ju lite lustigt att ha barn med bara amerikanska pass när vi båda är svenskar... ;-)

Anonymous said...

Det nya systemet aer hopploest foer oss som bor i Mellanvaestern (i princip hela USA mellan oest- och vaestkusten alltsaa), daer konsulatet i Chicago inte laengre faar hantera passansoekningar. Nu aer det alltsaa en resa till New York som gaeller, tvaa gaanger dessutom, foer inlaemning och uthaemtning, sex biljetter totalt naer de yngsta doettrarna ska faa nya pass naesta aar.
Enda skillnaden aer att det paa den svenska hemsidan om passansoekan nu uttryckligen staar att utlandssvenskar kan ansoeka om pass i Sverige. Min erfarenhet aer dock att service och kunskap vaexlar fraan polisstation till polisstation daerborta. Jag har haft saerskilt daalig erfarenhet av den i Taeby, har lovord foer Sollentuna.
Visst aer det praktiskt att ha amerikanskt pass haer, men ansoekan om medborgarskap har en kraangling sektion daer man ska redogoera foer alla utlandsresor sedan man fick groent kort. Jag fick graeva fram biljettkvitton och annan dokumenetering sedan tio aar tillbaks foer att fylla i den.

JaCal said...

Anonymous - ja, det verkar verkligen har varierat med kunskapen - har hört en rad olika historier... Men nu som sagt står det ju uttryckligen -så man får väl ta med sig en kopia från webben och visa upp...

Ja, det är verkligen besvärligt för oss USA-svenskar -speciellt för er mitt i landet. Vi har ju "bara" 6-7 timmar i bil...

Ja, nuförtiden spar jag alla kvitton, resehandlingar etc - har fått användning av dem för att visa att jag inte är i Sverige fler dagar än jag "får" så jag inte ska skatta min inkomst där. Kommer med andra ord komma till användning längre fram....

Anonymous said...

Will that seems hard and sorry for that.
But I still think that the hardest is here in Sweden Because I am trying to leave to the states - California to live , study and work but I can't get any help at all.
I already tried the US embassy site and call allot The Swedish Migration Board but they always have lack of case officers (I guess the are running the Pentagon now :D).

I have a permit residence in Sweden and an Alien's Passport, I still really don't know what to do or even if my passport is visa accepted ..