Sunday, April 29, 2007

Walpurgis Night

Tomorrow, April 30, is Walpurgis Night in Sweden. Or as most Swedes know it, Valborgsmässoafton (I didn't even know there was a specific translation until I moved here).

It's a day (or actually an evening, because most action takes place at night) of celebrating the arrival of spring. And the Swedish King who happens to have his birthday tomorrow. And students will put on their white "student caps" and party like crazy for days in university cities like Uppsala and Lund.

The main event (for non-students) is the lightning of huge bonfires and the singing of spring songs. Since I love spring, I love Valborgsmässoafton. Tomorrow I will humming hits like "Vintern rasat" and "Sköna maj" all day. No bonfire however. They're not really appreciated in dry California.

Bummer.


(this picture was taken April 30, 2001 at Riddarholmen (Stadshus-tornet to the left, huge bonfire in the middle, lots of people in the foreground), with a small, 3-something megapixel camera...)

12 comments:

Anonymous said...

Som göteborgare så är Valborgsmässoafton synonymt med Cortegen, iofs ett studentarr., men ett som hela stan deltar i.

Gillar också vårsångerna.. tycker den här är fin:

"Nu grönskar det i dalens famn,
nu doftar äng och lid.
Kom med, kom med på vandringsfärd
i vårens glada tid!
Var dag är som en gyllne skål,
till brädden fylld med vin.
Så drick, min vän, drick sol och doft,
ty dagen den är din!

Långt bort från stadens gråa hus
vi glatt vår kosa styr
och följer vägens vita band
mot ljusa äventyr.
Med öppna ögon låt oss se
på livets rikedom,
som gror och sjuder överallt,
där våren går i blom!"

Anonymous said...

Hej hej!
Har varit inne på din blogg och läst lite...mycket intressant och roligt :O) Måste bara fråga hur länge har du bott i USA? och hur kom det sig att du flyttade dit? Jag är nämligen mycket intresserad av att åka till USA och kanske bo där för ett litet tag? =O)
Ha det så bra!
/Victoria

Annika said...

" Nu grönskar det" som anonym har gett dig texten till ÄLSKAR jag! men jag förknippar det med skolavslutningen! den sjöng vi varje år i kyrkan med kören. Underbart MINNE!! Precis som du kommer jag absolut att gå och nynna på "Sköna Maj" och "Vintern RA..." idag. Inget majbål för mig heller...men det gör inte så mkt :-)
Trevlig Valborg!!!!

Desiree said...

Trevlig valborg. Jag får lite hemlängtan av att läsa om valborg.

JaCal said...

Anonym - ja - "Nu grönskar det" tvåstämmigt - åh, så vackert!

Victora - hej! Jag var varit här sen -99 och hamnade här när maken fick möjligheten att flytta inom sitt företag och vi är kvar fortfarande. Kom hit och se dig omkring - finns många spännande platser. Som svensk är man del av visa-waiver programmet och kan stanna 90 dagar - men längre än så måste man ha visum av något slag (vilket ju inte är helt enkelt). Dollarn är låg nu - perfekt resetillfälle! ;-)

Annika - ja - visst är den vacker! Ja, det är också skolavslutning för mig - sjöng i kören och det var min favorit! Sjöng alltid andra stämman. Svårt att fira Valborg utan brasa - men vi får väl grilla i kväll till middag...

Desiree - tack det samma! Jo,just på helgdagarna blir man lite mer hemlängtig...

Fia said...

Här ska vi fira Valborg! Det kommer kanske inte a sjungas så mycket men vi ska samlas några stycken och YES det blir brasa! Ungarna ska få grilla korv och göra smores, vi vuxna ska käka tandorimarinerad kyckling, majs och sedan blir det grillad plantanes med honungs yougurt till efterrätt.

Jag anser att vi saknar lite fester så här på våren så ikväll ska vi värma upp kvarteret för de som kommer att fira Sinco de mayo senare i veckan.

Tjohopp, man har inte roligare än vad man tillåter sig.

JaCal said...

Åååh, vad det låter mysigt!! Jag har så svårt att entusiasmera alla här omkring, inklusive tråk-make... det är ju precis så man kan göra Valborg fastän man är här!! (bortsett från brasa då - då kommer nog farbror polisen...). Kan du inte ta ett foto på brasan så vi valborgstörstande svenska aliens får se!

Anonymous said...

Valborg, i år var jag tråkig:( maken ringde och frågade om vi inte kunde fira lite valborg hemma med sill etc.Men jag sa nej, han syster kmommer hit nu på Onsdag så jag sa , att vi får fira då.:) Fast då är det inte Valborg som sagt. Valborg för mig är "vita Byxor" och skoltid. Även fast det hade snöat så skulle de vita byxorna på och ner till Majbrasan.

JaCal said...

Veronika - skicka hit din make så kan jag skicka över min till dig! Man kan väl inte fira Valborg på onsdag heller?? ;-) Valborg för mig är mer barndom - vi gick till den stora brasan och fick grillad korv och kanske ta en lott och lyssna på farbröderna som sjöng i gulnande hattar... Fast jag har inget behov att vara i Sverige just på Valborg. Men en liten brasa och lite sång vore inte helt fel!

Anonymous said...

Jacal, jag kanske skulle göra det..:)
Vi får ta en fika någon dag innan du åker tillbaks till Sverige. Behöver nog få smita någon dag från min mans syster..:) oj, nu var jag kanske elak..:) Men det är konstigt, släkten kommer hit på mer än två veckor, gärna tre men kommer man själv hem till Svedala så har de knappt tid att träffa en..det är träning, jobb och gu vet allt. Någon som känner igen sig ? Eller är det jag som har otur och valt fel släkt..:)

Fia said...

Jacal, läste inte ditt inlägg, och nu är brasan bort. Tar bild nästa år. Vi hade trevligt men idag är jag sur. Ska nog vara det ett tag till.

JaCal said...

Veronika - ja, då hade han fått liiiite Valborgsfirande i alla fall! Haha! Jag tar gärna en fika - min e-post adress finns i kolumnen till höger!!

Fia - äsch då - men du , det är ok - bara att VETA att du hade en brasa gör mig glad! Dumt att du är sur... hoppas det har gått över nu.