Monday, March 26, 2007

Hemma bra men hemma bäst

Mindre än två veckor tills avfärd mot Sverige. Hem. Eller iväg. Beror på lite hur man ser det. Under ett antal år var konceptet "hem" rätt förvirrat. Maken tyckte att "hem" det är väl här. Och jo. Det är det ju. Fast också i Stockholm. Fast vi inte bor där.

Nu har jag nog landat i att man kan ha flera hem. Hem är där man har sin barndom och sina första minnen och alltid en del av sitt hjärta. Hem är också där man är med sin familj, var den nu råkar befinna sig. Så jag åker hem till Sverige och sen hem till Californien.

Det kan till och med vara ganska lyxigt att ha två "hem".

Om de bara inte låg så förbenat långt ifrån varandra...

(I just felt like writing in Swedish today).

6 comments:

Annika said...

Det tog en stund innan jag fattade: Jacal skriver på svenska!!! Hi, hi!!!

Ja, visst är det väl så att man har två hem. Jag säger hem när jag ska till Sverige, och sen säger jag hem när jag ska tillbaks hit igen.

Två hem är lyxigt!!! And it works!!!

Och snart ska DU hem!!!

Anonymous said...

Hihi, jag fattade inte heller först eftersom det var på svenska...

Två hem ÄR lyxigt! Faktiskt, när man väl fattar det, när man verkligen inser att det ju är ett privilegium att ha två hem och att det är ju ingen förlust.
Förresten, känner igen det du skriver om din makes sätt att se på saken. Här är det nog mer jag som pratar om "hem" (och om att ha flera hem).I makens tankevärld och sett att se på saken verkar hem helt enkelt kort och gott vara där man bor och inget man har fler av. Nåt manligt fenomen kanske...
-Anne

Anne-Marie said...

Jag reagerade inte ens till att börja med att du faktiskt skrev på svenska! Det där med begreppet "hemma" är något som tycks förändras. Under mitt första år i USA (jag åkte fram och tillbaka som turist) var jag nog litet vilsen. Sedan när jag blev elev på ett college blev USA mer och mer hemma. Nu åker jag på besök till Sverige (det är givetvis fortfarande mitt hemland och där jag kan alla "outtalade regler" människor emellan och jag kan uttrycka mig obehindrat och där min familj och flesta vänner bor). Men det känns faktiskt som om jag åker hem när jag åker till USA.

JaCal said...

Annika - ja, kände för lite svenska idag! ;-) Ja, börjar känna mig glad över att ha två hem!

Anne - ja, ibland är det mycket enklare att vara make tror jag... inte så mycket filosoferande...

Anne-Marie - vad härligt att du är så hemma här! Själv står jag nog med två ben i två världar fortfarande - fast jag trivs som fisken i vattnet här.

Anonymous said...

Håller med dig Jacal att det är faktiskt lyxigt att ha två "hem".Vi bor här nu för andra gången, bodde här ett par år i mitten på 90-talet flyttade sedan hem för att göra slag i den svenska drömmen, bygga hus etc.Den gången hade min man en väldig hemlängtan till Sverige på slutet, vilket inte jag hade. Nu kan jag tänka mer på Sverige än vad han gör..Nu är det bestämt att vi nu "bor" här på riktigt, har inte tänkt att flytta hem igen.Men visst är jag vankelmodig ibland och säker är man aldrig.Känner dem som flyytat "hem" igen till Sverige efter mer än 20 år här...och trivs med det.

JaCal said...

Veronika - oaho! Vilket coolt beslut! Helt rätt - och lättare att veta nu när ni har provat på! Vi har inget bestämt - men trivs bra här nu.