Saturday, December 13, 2008

Lussebullar

Today, on the real Lucia day, December 13, I did my yearly baking of lussebullar. These are for some weird reason one of my favorite thing during Christmas. They are a strange combination of wheat bread and saffron - and most Americans I know really don't like them at all.

I prefer to have them ready before Lucia - but there just wasn't time this year. But today I made 60 and they turned out perfect! I find it kind of tricky to get the American yeast and the flour to work according to the Swedish receipts but if I follow my secret notes that I add every year - and use Swedish saffron - they turn out pretty good.

The Husband is always happy to see me show up in the kitchen - since this is his normal domain - but sometime around December 26 I will retreat again and put the Kitchen Aid back in it's corner. I just need to make "vörtbröd" and "sandkaka" first.

"11 nights before Christmas", as they sing in one of the Lucia songs.

6 comments:

Anonymous said...

yummmmi yummmmiiiiiiiiiiiiiii...
welcome to Jacal bakery...
wow!!!!!
nice lussebullar...
pretty shape,size and colour!!!
Can i have one?...
Carlos

Anonymous said...

Vad fina de ser ut!! Dom flesta jag känner här , gillar Lussebullar. Brukar använda en mindre mängd av saffranet om jag ska ge bort några. I en sats använde jag kesella och i den andra utan. Men Riktigt smör som jag beställt från Igourmet och ägg. Dottern älskar Lussebullar, så jag får knptt några..
Ja, förkylningen som går nu ,är både seg och långdragen. När man tror man är frisk så är den tillbaka igen , urjobbigt.

Anna, Fair and True said...

Jag vill också ha en Kitchen Aid!!

JaCal said...

Carlos - ;-) I must say they really did turn out good!

Veronika - vad roligt! De flesta jag bjudit tycker de är helkonstiga... (inte mig emot - fler till mig och jag är tokig i lussebullar). Jag har helt skippat Kesella - och använder recept från innan det fanns Kesella tillgängligt i Sverige. Knepigast är att få till jästen. Jag var precis på väg att bli frisk från förra så däckade jag igen. ;-(

Anna - jag är kär i min Kitchen Aid - så bra! De kostar en halv förmögenhet i Sverige - helt sjukt... 6000 SEK eller vad de tar. Här kan du få den mindre varianten för $199 på någon rea. Men lite tungt att släpa med sig till Sverige... ;-)

Anna, Fair and True said...

Jag såg ett ställe som hade den för "bara" 4500kr. Ska kolla in det. Fast det är ändå dyrt när man tänker efter. Men jag har aldrig orkat släpa hem en från USA.

JaCal said...

Anna - ugh.. ja... otroligt dyrt. Även om man orkar släpa med sig är det ju problemet med kontakter och adapters... Man ska använda en väääldigt mycket för att den ska få kosta 4500 kr... ;-)