Tuesday, August 19, 2008

A beautiful song

A couple of months ago a friend of mine told me about a Scandinavian artist she had downloaded to her iPod with lots of traditional Swedish songs. The artist's name is Johanna Grüssner and her CD could be downloaded on iTunes. I didn't buy the CD, I prefer Amazon's MP website where I get the music in a format I can control (who knows for how long I'll use an iPod). But now she can be found there too and when I got 5 Pepsi point when eating lunch a Quiznos yesterday, I used them to reedem a song from Amazon, and choose "Så skimmrande var aldrig havet" with Johanna Grüssner (check out the other songs from the same CD here). I love this, very traditional Swedish song...

I tried to find a version on YouTube to share - didn't find one with Johanna
Grüssner, but found one with the Swedish singer Marie Fredriksson - one of my favorites (I've always prefered her as a solo artist to one of the duo Roxette that later made her world famous).

Beautiful. Just plain beautiful.

5 comments:

Saltistjejen said...

Å jag minns när marie Freddriksson tolkade denna taubelåt! Haha, jag har CD-skivan. Det är lustigt men jättemånga av de artister som tolkade Taub på den skivan har jag inte hört något från efteråt. Eller nästan inte iallafall. Men de var poppis då. Som t ex Gina Jacobi, Irma och Jacob Hellman. och så en av mina favoriter Toni Holgersson. Sokm ju total knarkade ner sig men som ju sedan faktiskt slutade och kom tillbaks. Han gjorde ju faktiskt en ny skiva för ett par år sedan. Och jag såg en livespelning med honom i Stockholm. Just innan jag flyttade hit. Kalasbra!
Marie fredriksson var jag ett stort fan av under slutet av 80- och början av 90-talet. Men jag har itne lyssnat på något hon gjort de senare åren. Inte skivan hon gjorde efter sin hjärntumör till exempel. Men har förstått att musiken på den var rätt annorlunda mot hennes tidigare soloskivor? Mer "rock"?

tack för denna nostalgitrippen iallafall!!!
:-)
Kram!

Anne said...

Nä men vad kul du nämner Johanna Grüssner och att du tycker om hennes stämma. Hon kommer likt mig från Åland! Jag har hört henne live några gånger, fantastiskt bra!!!
Hon bodde flera år i New York men är sen länge nu bosatt i Stockholm med man och barn.

Sara said...

Jag var tvungen att leta fram min gamla Marie Fredriksson skiva när jag läst ditt inlägg! Och jag blev väldigt nyfiken på Grüssner... Man missar mycket när man bor utomlands!

Annika said...

Har heller aldrig hört talas om Grussner, Åländska alltså. Blir supernyfiken!!
Måste börja kolla genast :-)
Du och jag har ju rätt lika musiksmak.
Den där samlings-Taube-cd:n älskar jag, och lyssnar på den då och då!!

JaCal said...

Saltistjejen - ja, det är sant - det har varit tyst om dem. Jag har faktiskt inte heller lyssnat på det senaste som Marie har gjort - älskar hennes tidiga sånger.

Anne - hi hi - vad kul! Läste att hon kom från Åland - roligt! Ladda ner hennes skiva - riktig Sverige nostalgi-tripp!

Sara - japp! Det var min svenska väninna här som hade sökt på "svenskt" på iTunes och hittat henne.

Annika - det är svensk folkmusik i hennes tappning - mycket vackert när man är på Sverige humör!