Tuesday, July 01, 2008

The new cell phone law

From today you can no longer drive and talk on your cell phone in California. Unless you use a head set. I already use a head set when driving, in Sweden or in California, so the new law isn't too much of a difference to me.

I will be interesting to see if the accident statistics change - if it's holding the phone or talking that is the major cause for accidents.

I saw an interesting Myth Buster show about a year ago (Myth Buster is my Husbands favorite show, two crazy guys are trying to confirm or bust different myths by making major experiments - kind of fun actually, read more about it here) about driving and talking on the phone at the same time. Turns out it's actually more dangerous to be on the phone than to be drunk when driving... which is a pretty scary result, considering a lot more people are on the phone than driving drunk...

3 comments:

Desiree said...

Det tycker jag låter jättebra. Här är det så att man ser otroligt många som sitter med telefonen i handen. Fast å andra sidan är det många som sitter och äter och gör många andra grjejer i bilen också medans de kör som blir till en trafikfara. Någonstanns har jag också hört att det är samtalet i sig som distraherar en som bilförarare mer än att man håller i själva telefonen i handen. Men förhoppningsvis blir det mer trafiksäkert med handsfree.

cecilia said...

Det är en jättebra lag, och jag ska verkligen följa den, för jag skäms för att erkänna att det är i bilen jag uträttar mina dagliga telefonsamtal.... vilket är fy, fy på mig, jag vet...

JaCal said...

Desiree - ja, jag vet inte riktigt vad olycksstatistiken säger - vad är farligast - mascara eller mobiltelefon... vi får väl se. Är väl ingen nackdel att i alla fall ha två händer på ratten.

Cecilia - jag fixar inte med mobilsamtal i bilen om jag inte måste. Måste fokusera alldeles för mycket för att känna mig säker. Brukar inte ens svara om det ringer. Fast å andra sidan är jag ju rätt mycket hemma , långt från bilen, så jag vet inte hur jag skulle göra om jag var tvungen att åka mer - skulle kanske bli bättre på att prata och köra samtidigt.