Thursday, June 05, 2008

Observation from Sweden #5

It really is convenient that things cost the exact amount that is on the price tag and not 7-something % more when you shop here. In Sweden the sales tax is always included in the price in the stores (in comparison to California where it's not).

Makes shopping a bit easier - but I wonder how long Swedes would accept a sales tax of 25% if they had to add it every time they purchase something...

4 comments:

Anonymous said...

Visst är det lättare, när momsen är inkluderat i priset.

Men svensken skulle nog inte klaga...de vänjer sig med det mesta. Tänk bara på bensinpriset, hur mycket skatt ör inte pålagt på det priset?

Du har tur med vädret!

Anna, Fair and True said...

När jag var i Hong Kong förra året kostade allt ungefär samma som i Sverige (hade trott att det skulle vara billigare) och HK har INGEN moms. Så egentligen är det alltså inte så dyrt i Sverige! Vissa momssatser är ju dock lägre, t ex på böcker, kultur m m.

Petchie75 said...

Kommer du ihåg när vi fikade på Crissy fields - jag var ju så chockad över att vi betalade EXAKT det priset som stod på prislistan!!
Visst är det praktiskt när både moms och service är inkluderat :D

JaCal said...

Veronika - ja, det är nog sant... jo, otrolig tur!!

Anna - det är väl ifs svårt egentligen att jämföra priser - man ska väl använda begrepp som köpkraft etc för att jämföra korrekt. Men nog är det lite intressant i alla fall att tydliggöra momsen av många olika skäl. Själv kan jag konstatera att dt är rätt dyrt här jämfört med USA - känns som om många återförsäljare inte har sänkt priserna med hänsyn till den lägre dollarkursen.

Petra H - ja, man blir nästan förvirrad! haha! ;-)