Wednesday, December 19, 2007

Only a few days left...

Christmas preparations are in full speed. I really, really like Christmas. I like the smells, the sounds, the lights. Tonight I made "vörtbröd", a special Christmas bread.

It really isn't something I would bother doing myself if I were in Sweden (where you can just buy it at the store), but since you can't get it here - you have to make it. No Christmas "smörgårsbord" without vörtbröd!

8 comments:

Annika said...

Tänk den som kunde få tag på ett vörbröd ändå..SÅ gott det är...Mums.
Du är duktig som bakar. Själv har jag lite ågren för att jag måste baka småkakor idag som K ska ta med till skolan imorrn...Dom har en sk cookie-exchange där.
Vörtbröd är så otroligt GOTT!!

Anonymous said...

Haller helt med dig! Vortbrod ar ett maste for mig pa julbordet och vortbrod med russin. Jag tycker sjalv det ar svart att baka brod har mot om jag jamfor med Sverige. Maste vara mjolet det beror pa.. Sa jag handlade mitt Russinvortbrod i det Danska Bageriet brevid Nordic House i Oakland igar. Nagon som har ett suverant gott vortbrod ar Wikstroms Gourme som jag alltid handlar av online till Jul. Brodet ar som det basta Svenska brodet!

Rodkal ar ocksa en viktig ingridiens pa julbordet for mig inte for de andra i famuiljen.

Veronika

Desiree said...

Åh det ser ju jättegott ut! Jag blir så sugen på vörtbröd nu men tyvärr tror jag inte att jag orkar med att börja baka.

Petchie75 said...

Hade inte tänkt på det, men man ska kanske försöka sig på vörtbröd i jul!? Är det svårt?
Förresten, familjen kom precis tillbaka från El Yunque - det hade ösregnat... När jag var där, regnade det inte en droppe!!

Mia said...

Ah, vad gott! Har du tid att posta (pa bloggen)/ maila recept? Jag som far besok av min farmor i morgon kanske vagar mig pa brodbak ocksa?

vore sa gott!

kram

Anonymous said...

Hi, could you tell me what pommeransskal is called in english. Thanks.

Peter

JaCal said...

Annika - i år hade jag påsar med kryddorna - men förra året gjorde jag själv. Båda blev lika gott faktiskt. Det är inte så svårt - och sååå gott!

Veronika - japp! Så gott! Ja, jag tycker det är svårt också - får inte riktigt till det. Jag hade svensk jäst och kryddpåse - det blev ok - men märkte att de nog kunde gräddats längre - blev lite degiga i mitten tyvärr... Aha! Tror jag måste hänga ner dig nästa år - och göra det till tradition också!

Desiree - det är jättegott och jag hade ju svensk ost med mig från Sverige också! Mm!

Petra H - nej, inte alls. Som att baka vanligt bröd - med lite konstiga ingredienser bara. Jag har aldrig varit så blöt som när jag var i El Yunque - blöt ända in på underkläderna. Som vi skrattade... såg ut som vi hade badat i havet med kläderna på.

Mia - jag hade påse denna gång... så receptet stod på påsen... Tror att jag använde ett från Arla förra året - kolla på www.arla.se.

Peter - I just checked www.recepthjalpen.se - a great website to check ingredients, how to substitute, what they're called. According to them "pomerans" is "bitter orange". If you're planning to make "pepparkakor" - you can just skip the pomeransskal (only one "m") - they turn out great anyway! I usually have someone send some to me from Sweden, but this year I didn't have any Good luck!

Anonymous said...

Tack så mycket.

Jag hoppas mitt vörtbröd blir bra endå!

Peter