Monday, October 01, 2007

Cheese lovers

I'm a cheese lover. And thanks to the latest in health management, cheese is not as bad as it used to be. It's actually kind of healthy!

In Sweden we eat a lot of cheese, 17 kg per person and year (giving us a 4th place in the European cheese ranking according to Ostfrämjandet) (The Americans consume 14,2 kg per person and year). 80% of the Swedish cheese consumption is hard cheeses.

Meaning our cheese slicers (osthyvel) sure come in handy (which by the way is not a Swedish invention, but a Norwegian...).

We're always out hunting for local cheeses that can be sliced (we have five cheese slicers in the kitchen) and taste ok. We've found one Swiss at Safeway and a Jarlsberg at Costco. But that's about it. My favorite Swedish cheeses is Herrgård. And Grevé. And Prästost. And... we'll pretty much all of them.

Considering our love for cheese, we still can't really get how we have managed to get kids who hate hard cheese... Here we pack delicious Swedish hard cheeses all the way from Sweden and serve on special occasions, and the only cheese the Daughter wants is American cheese... the square, orange cheese that comes in single containers and taste like... hm.. plastics? She calls it "MacN'Cheese" cheese...

(pictures from Wikipedia.se and Kraft Foods).

13 comments:

Annika said...

Det där var lite roligt...Din dotter föredrar plastinpackad american cheese, fniss!
K gillar ost, men inte lika mkt som jag! Gillar verkligen Jarlsberg storpacket på Costco! Men köper mindre bitar på Safeway. Den osten är så god! Annars gillar jag nog också Herrgård mest av allt...

SweFlo said...

Min favorit är herrgårdsost helt klart. Smakrik men inte för stark (får munblåsor av starkost). Är dock inne på sista osten som syrran had emed isg nu, snyft! Hur är det med IKEA? Har de några ostar där? Monterey Jack kan ibland smaka bra, beroende på märket.

Fia said...

Hm, som ostallergiken undrar jag verkligen om de "bara" äter lite drygt 14 kg per person och år. Varenda =)(&/(%&% rätt (nästan) på restauranger här i USA innehåller ju för katten ost?!?

Anonymous said...

Yes, what is wrong with these kids?!
They all seem to like the american stuff! We buy nicely aged english chedders and they moan that they just want those slices or the grated american mixes!
I think I read somewhere it's all to do with how their palate matures with age. Strange!

Desiree said...

IKEA har ju många av de svenska ostarna. Vi brukar alltid handla lite ost då vi åker dit. När jag var liten gillade jag dock inte ost så jag har nog viss förståelse för att din dotter föredrar den amerikanska plastosten som knappt har någon smak.

Anonymous said...

Mmmm, här är en till ostälskare. Herrgård och Präst tror jag är mina favoriter. Men alla svenska ostar går ju helt klart ner lätt som en plätt.
Gouda ost (är det en holländsk ost?) säljer de ofta här i de vanliga mataffärerna, dessutom rätt billig. Den osten tycker jag är rätt god också, i brist på de äkta svenska grejerna.

Anne-Marie said...

Det var härligt att kunna äta svensk ost under mitt besök. Jag gillar många av våra svenska ostar. Har två "riktiga" osthyvlar här och minns fortfarande hur totalt förvånad jag var när jag först kom till USA och inte kunde hitta "riktiga" osthyvlar här. Jag bor ju, som sagt, på en liten ort.

Saltistjejen said...

Hej JaCal!
Jättekul blogg!!! :-)

Jag är också ostälskare av STORA mått. Så GOD hårdost är en av de saker jag saknar mest här i USA tror jag. Vi har bara Jarlsberg, Gouda och irländsk cheddar i affären. Och det är alldeles för litet utbud tycker jag. Dessutom är hårdost helt otroligt dyrt här!!!!!

Eb fråga:
Varför exporterar inte Sverige mer hårdost hit???? Det tycker jag är konstigt. Jag är helt säker på att det finns en marknad även om det här skulle handla om "exotiska delikatesser" mer än "vardagspålägg på mackan".

Ett par av mina stora favoriter hemma i Sverige är Västerbottensos (både att äta som den är samt i matlagning) och whiskey cheddar! Mmmmmmm!!!!!!

Sporty Spice said...

Jag gillar inte ost i allmänhet (särskilt inte amerikansk plast-ost) men en bit Västerbotten från IKEA slinker alltid ner. Gärna på Wasa knäckebröd med kaviar. Mums! =)

Desiree said...

Saltis, jag har faktiskt hittat västerbotten ost på IKEA. Handla på dig ost nästa gång du åker dit.

Anonymous said...

Nu vet jag inte hur det är i Usa och Kanada men i Europa och Asien kommer Wästgöta Kloster att försvinna från Ikea. Detta på grund av att Ikea inte accepterar de stigande världsmarknadspriserna på ost.

Isle Dance said...

Oh no! Not American cheese!! I hear you. Hee. :)

JaCal said...

Annika - är också Herrgårdsälskare... åhhh.. Ja, suck.. plastig amerikansk ost... ;-)

Sweflo - jo, IKEA har ostar här - men de är ju så pyttesmå! Vi är storkonsumenter av ost! Så jag packar alltid med mig när jag är i Sverige. Vill inte heller ha för kryddad ost.

Fia - ja... det är ju faktiskt sant - det är ju ost i nästan allt. Usch - måste vara hopplöst för dig!

Britgirl - yeah... macn'cheese and plastic american cheese... haha!

Desiree - ja.. hon kanske växer in i det. Konstigt ändå - för t ex Swiss ost här smakar ju inte så mycket. Men om vi så försöker gömma osten så märker hon...

Anne - vi har hittat en hård,skivbar Swiss på Safeway - den är helt ok! Men den har ju inte hål förstås...

Anne-Marie - jag köpte med mig en hel bunt osthyvlar på någon resa till Sverige. Så nu har vi en hel bunt! ;-)

Saltistjejen - välkommen hit!! Ja, visst är det dyrt!? Makalöst... jag tyckte ost var dyrt i Sverige - men jämfört med här... Men ifs - det är ju bara den hårda skivbara man vill ha... och då är ju utbudet rätt begränsat. Makens favvis är Västerbotten - jättelagrad... Ja, konstigt att det inte finns mer. Men är ju en hel del restriktioner på just mat - även om man ju får ta med sig vaccumpackad hårdost till USA (om man deklarerar den vilket jag alltid glömmer...).

Sporty Spice - nä, amerikansk fyrkantig plastinpackad kan man liksom hoppa över...

Ostälskare - jasså - det var en nyhet. Nu har vår lilla SwedeShop rätt litet ostutbud, inget man kan förlita sig på tyvärr.

Isle Dance - yes, my little American girl. "Can I have that orange MacNCheese cheese, mom?" ;-)