Tuesday, September 04, 2007

Nanny

All spring, we had discussed how we should solve the "time management" challenge to combine all the fun with having a family and having great jobs and enjoying both at the same time.

We hazily dreamed about maybe, hopefully, sometime in the future having a live-out (we're not yet ready to have a live-in with all the responsibility that comes with that) nanny that could speak Swedish and also perfect English and have experience with being bilingual, who would love to do crafts (as that is the Daughter's main interest) but still would like sports (especially playing with balls) and wanting to do part time and have had experience with preschoolers...

And guess what - this Nanny started today! We'll see if she can fly with an umbrella and has a bottomless bag....

12 comments:

Annika said...

Wow!! Minns att du berättade om henne i somras när vi sågs!! Hoppas nu att allt, allt, allt ska gå bara bra!!
Förstår så väl att det är ett stort ansvar att ta en au-pair fr Sverige. Det blir ju många ggr som att få ett extra barn i huset...Stort ansvar. Bättre så här med en live-out! Nu önskar jag er ALL lycka!!!

Robbi & Helen said...

Lycka till! Har ju själv varit aupair (live-in) och det måste ju klaffa från 3 håll. Aupairen, föräldrarna och barnen. Men det är nog mycket lättare när de inte bor hos en. Har själv funderat på att ha aupair den dagen jag har småttingar men kommer nog oxå att välja "live-out" alternativet.

Anonymous said...

wow, sager jag ocksa. Hur hittade ni henne? Kan inte vara alltfor latt att hitta en live-out nanny som ocksa pratar Svenska. Later som sagt jatte bra, lycka till!

Desiree said...

Spännande. Detta får du gärna berätta mer om. Detta är något vi också funderat lite på beroende på hur vår egen framtid här blir. Var det svårt att hitta en vettig nanny? Gick du via någon svensk förmedling? Får man fråga vad det kostar på ett ungefär? Håller med dig om att det känns bäst att ha någon som inte är inneboende men en live-out låter som ett toppen alternativ. Hur många timmar om dagen kommer hon att jobba?

Hoppas ni blir nöjda hela familjen med henne och att hon gillar er och att allt funkar bra.

Petchie75 said...

Mycket bra idé - talar som fd au-pair... man kan inte behålla många hemligheter med en live-in nanny... Inte för att jag ville veta, men det var oundvikligt eftersom jag även var städerska.. Skulle nog aldrig kunna tänka mig ha en främmande människa som BODDE hos mig men samtidigt hade min familj tre utbytesstudenter under min tonårstid. Det var dock annorlunda, det var ju inte sk "anställda" som både skulle vara del av familjen OCH jobba...
Lycka till!

Anonymous said...

I would have been too jealous to have had a Nanny when mine were small.
She would have probably done everything better than me and looked better too as I had postnatal depression. (Couldn't be bothered to even fix my hair some days!!)
From what I've seen of you though, you don't have that worry unless of course she really IS Nanny Poppin's!!!

JaCal said...

Annika - ja, det känns jättebra! Nä, vi är verkligen inte redo med en live-in faktiskt (förutom att vi måste byta hus först om det ska funka...).

Robbi&Helen - ja, det är otroligt mycket som ska klaffa med en live-in. Och vi har visserligen ett ledigt sov- och badrum - men inte riktigt den privacy jag skulle vilja erbjuda någon. Den här lösningen passar oss perfekt - var inte alls redo att släppa iväg dem till amerikansk daycare ännu -inte minst för svenskan. Det är otroligt viktigt för mig att barnen blir som Annikas (ovan) dotter - totalt, helt tvåspråkig...

Veronika - ja... helt otroligt. Hon fanns mitt framför ögonen på oss. Det vimlar inte direkt av svensk talande part time nannys i vår neck of the wood... ;-)

Desiree - många frågor - gör ett snabb svar här. Nej, eftersom vi inte ville ha live-in är svenska förmedlingar uteslutna (om man inte är beredd att betala ett extra externt boende i så fall). Vi var helt inställda på att det skulle ta tid - men i vårt fall var det nätverkskontakter som blev lösningen av en slump. Men hittade en en rad förmedlingar av amerikanska barnflickor. Vi ville ha deltid - jag jobbar ju hemifrån och vill inte jobba full tid så vi ville ha en flexibel lösning. Hon jobbar nu 20 timmar i veckan utspritt på ti,to och fre. Kostnaden i vårt fall är svårt att relatera till något annat - det är ju dyrt att ha barn i barnomsorg här - men nu har vi deltid och jag har en del av kostnaden som förmån mm. Men det är ganska lätt att anställa - vi är numera "Household employers" - en egen kategori arbetsgivare. Men vi har tagit hjälp för att sköta payroll och taxes faktiskt...

Petra - haha - nej, det kan man nog inte. Det är ett stort ansvar att ha en live-in och man mste vara väldigt beredd och redo att öppna upp ALLT. Så nej, det här är en perfekt lösning.

Britgirl - I know how you're thinking, but I really only feel happy. She is going to activate the kids more - sometime I fell I'm not enough of a "crafts-mom"... So part time play time is great! I'm sorry to hear about the postnatal depression - that sure is some tough stuff! I'm glad to have avoided it (now my hormone levels were waco to begin with...). We'll see how it turns out - so far so good!

Ing said...

Vad skönt det måste vara att ha hittat en så bra nanny, om ungarna har det bra så brukar allting annat också falla på plats.

Desiree said...

Tack för svaret Jacal. Bra att veta lite hur det funkar. Jo barnomsorg verkar verkligen inte vara billigt i detta land.

Anonymous said...

Hej!

Jag är en 25-årig kvinna från norra Sverige som önskar arbeta som Nanny/lärare åt en familj. Har en lång utbildning bakom mig, är barnskötare, förskolärare samt grundskollärare. Har arbetat med barn i 2,5 år.. Maila mig gärna: annikaf.82@hotmail.com

Anonymous said...

hej hej mitt namn är Jessica Kopar jag är väldigt intresserad av att jobba som au pair i usa. Har väldigt mycket erfarenhet med barn, med tanke på att jag bara är 23 år. Skulle uppskaffa om någon hörde av sig så kan ni få höra mer.

Jessica Kopar
Pink_333@hotmail.com
0737 85 04 11

Anonymous said...

Hej,

Hittade din blog genom google, och vilken tur :)
Tänkte bara fråga lite frågor, jag är en utbildad barnskötare och har även jobbat som nanny i Dublin, Ireland sen sep 2008. Men nu vill jag prova mina "talents" i LA :)
Ville bara fråga vilka agencies du gick genom, har inte fått tag på så många som jag skulle önskat.. Och många vill att man bor i USA när man apply till förmedlingen.
Jag skulle bli jätteglad för ett eller några svar :)

Tack på förhand,

Christina Andersson
chrissie_@hotmail.com