Sunday, July 29, 2007

Sometimes I wonder...

I went back to IKEA tonight to get some extra things for the closet. I go there just 30 minutes before closing, but the store was pretty busy. Even though it was only two days since last visit, I had to pass by the Swedish food store... and now I saw something I missed Friday.

Fiskbullar (fish balls).

I just had to get three cases. However I''m really curious WHO exactly, except Swedish aliens, who buy fiskbullar at IKEA??

I didn't really like it in Sweden (but of course these things change when you're an alien, now I might even like "messmör" just because it's Swedish) (no... maybe not that extreme).

Anyway. I think the kids should know about "fiskbullar". It's par of their cultural heritage. "Finish your plate, kids!".

16 comments:

Anonymous said...

Hihi, ja jag undrar precis som du vem i hela friden (förutom utlandssvenskar) som köper fiskbullar på Ikea. Man skulle ju tro det inte direkt fanns en marknad för att få dem sålda. Överhuvudtaget, mycket i matshopen är ju rätt "konstiga" grejer (sett med amerikanska ögon) men de verkar ju sälja maten...

Jag håller så med dig om att man kan gilla grejer här som man inte skulle tycka om i Sverige (hmmm, men messmör kommer jag nog aldrig gilla, där går gränsen), jag fick precis en sån upplevelse nyligen. Har aldrig gillat dammsugare (bakverket) men fick ett akut begär efter det häromdagen efter att ha sett dem käka dammsugare i en svensk film. Det triggade igång nåt och jag ville bara ha dammsugare (som jag som sagt aldrig någonsin gillat pga det är marsipan och nästan aldrig köpt i Sverige). Men nu, ja nu fick jag "måste hs dammsugare"-begär. Tur Ikea öppnat här :) Och jo, dammsugarna var så goda (trots marsipanen).

Cissi said...

ja det undrar jag med... jag brukar också tro att jag gillar saker nu som jag inte gillade i Sverige. Tex kaviar. "Alla" svenskar är tokiga i det och jag vill också vara det. Köper glatt en tub på ikea men jag kan bara inte tycka om det.
Måste iaf kolla om fiskbullar finns här med på ikea.

Victoria said...

Fiskbullar.... (försjunker i drömmerier, med ett leende på läpparna...) Mums! Kram/Vic

Sporty Spice said...

Ännu en sak på min IKEA-lista. Och ännu en sak som amerikaska pojkvännen kommer smaka, spotta ut och nästan kräkas av. Hihi. Han gjorde det både med kaviar och djungelvrål. =)

Liz said...

Jag älskar messmör på lantbröd! Är jag den enda som faktiskt tycker om messmör?!

Anonymous said...

Fiskbullar med soderkokad potatis med nan acklig rosa sas pa barn bespisningen. Jag ryser vid tanken...

Messsmor daremot pa Are tunnbrod ar riktigt gott.

Desiree said...

Nej fiskbullar har jag ännu inte fått någon längtan efter. Messmör gillar jag inte heller.

Petchie75 said...

Fiskbullar åt jag när jag var student, åt dem med spaghetti - helt ok. Det är roligt för jag har haft samma tanke men i den vanliga mataffären, vi är så många svenskar i Bryssel att det finns en svensk mathylla (bredvid den brittiska) och de säljer också fiskbullar! Har inte testat den rätten på O än men han älskar ju Kalles och annat tubmat (räkost etc) som inte jag gillar... Dessutom har han några äckliga spanska konserver med komage som jag vägrar att testa!
Messmör gillar jag inte heller!

Fia said...

När jag kommer till den punkt att jag äter fiskbullar är det bara att packa ihop. Öööörk, förklädd kattmat är vad det är!! Och messmör....låt mig tänka på det... ett liv eller så!

Isle Dance said...

YAY!

Anonymous said...

I saw those on when I went in. Are they like fish sticks but round?
What type of fish is it?
I always liked fishcakes in England which have cod and potato mashed up in them.

Toini said...

Jag saknar ju kexchoklad så mycket och hörde att det finns på IKEA i USA, så när vi bilar ner dit om två veckor, ska jag gå på IKEA och kolla om jag kan hitta det.

Vi har inte fiskbullar här heller på IKEA. Det bor inte så många svenskar här, så jag gissar att dom inte köper hem så mycket "svensk" mat. Kalles kaviar finns dock där.

JaCal said...

Ok, fishballs is obviously a "hot topic"! ;-)

Anne - nej, messmör tror jag aldrig kommer gå...

Cissi - har svårt för kaviar också - men gillar att ha en tub i kylskåpet för det känns lite "hemma"...

Victoria - om det inte vore en kontinent mellan oss skulle du kommit över på fiskbulls-middag! ;-)

Petra - haha! Stackars pojkvännen...

Liz - nä, det är du nog inte, det är väl en storsäljare i Sverige?

Margoth - haha - ja... faktiskt - skolbespisning. Men det var faktiskt helt ok när vi åt i kväll.

Desiree - kan nog inte säga att jag "längtat" - men det var kul att äta till middag. ;-)

Petra - då måste ni ju prova! Kör med hummersås! ;-) Komage.. hm...

Fia - haha! Det var ialla fall väldigt gott potatismos till! ;-)

IsleDance - have you ever tried them? *curious*

Miranda - no, not like fishsticks... the meat is more grounded and mixed with something I think. I think it's supposed to be cod originally but the can now only says "fish meat 61%...

T&T - japp, köpte en påse mini kexchoklad häromdagen! Mmm!

Isle Dance said...

Due to food allergies, I can't eat it (the non-fish ingredients in the can). But I love that you actively keep Swedish things in your children's lives. That is my YAY!! I was spoiled on fresh Swedish meals, so it's odd to me to see people buying food at IKEA. Well, except for crisp bread and lingonberries!! :)

Toini said...

Ja vi ska ju till SanFrancisco så jag hoppas jag hittar en liten påse där.

JaCal said...

Isle Dance - there isn't that much food you can get at the Food shop - mainly the sweet stuff - so it was kind of fun to find these "fish balls". Yeah, we try to get the kids to eat Swedish - and peanutbutter&jelly sandwiches... needs to know two cultures... ;-)

T&T - håller tummarna! Har sett på IKEA i Emeryville (östra sidan om BayBridge).