Wednesday, July 25, 2007

The lack of politeness

A great book to read if you're an alien in the US is Bill Bryson's "I'm a stanger here myself" about his experiences when returning to the US after several (20!) years in the UK. It's a funny book about American phenomena. Almost a "must" for aliens...

Today on of the foreign correspondents of one of the major news papers in Sweden, Dagens Nyheter, writes about his experiences coming back to Sweden after several (4) years in the US. George Cederskog writes a really interesting article of some of the Swedish phenomena you almost are not aware of if you haven't been away, getting other experiences, and then coming back.

The article is called "The total lack of politeness" (freely translated) and he writes among other things about getting doors in your face... I will always remember all the doors that hit me in Stockholm when I came back after a university year in the US, where I got used to always, alway hold the door for the next person (even if she is several meters away)... It took me a couple of months to remember to keep my hands up, ready to catch the door from the person in front of me...

I do like the ending of the article so much I just have to paste it here even though it's in Swedish.

"Att med så här bred pensel generalisera om tre hundra miljoner respektive nio miljoner människor är förstås omöjligt, djupt orättvist. Men jag har ännu inte mött någon svensk som har bott i USA utan att reagera på dessa skillnader. Det är så enormt mycket som vi underuppskattar i vårt land, så många enastående saker vi slött tar för givet. Trygghetssystemet. Allemansrätten. Barnomsorgen. Kollektivtrafiken. Den humanare straffskalan. De kostnadsfria skolorna. Allt det fantastiska i Sverige borde applåderas högre, tänker jag numera ofta. Vår beundran för USA borde samtidigt riktas mot helt andra områden än enbart den obscena stjärnkulten i Hollywood, den ekonomiska hungern och privatiseringsivern: den sociala välviljan och frimodigheten till exempel - allt det där som gör vardagen så många grader varmare där."

Read the full article here.

14 comments:

Anonymous said...

Artikeln var verkligen jättebra, jag håller med om mycket (redan efter så kort tid) och fick mig även en tankeställare. Vissa av de här sakerna har jag nog fortfarande i mig, men vill och försöker jobba bort.

Det han skriver om hur krävande och svårt det är för en svensk att bjuda in, att det ska vara så komplicerat. Det känner jag tyvärr igen.... Och det gör ju ribban är högre upp för att träffas sådär spontant och bara över en pizzakartong. Han skriver om att det ska storstädas, köpas blommor och lagas nåt avancerat så fort en svensk bjuder in nån. Klart man inte orkar träffas så ofta då eftersom det är ett sånt projekt och tar på krafterna.
Det amerikanska sättet är ju inte alls så, jag tycker så mycket om det och försöker lära mig och komma förbi det här att det ska vara "perfekt" då man träffas och bjuder in. Jag blir bättre och bättre på det (hehe, blir mindre och mindre svensk då antar jag)

Tusen tack för boktips, den ska jag lägga in på amazon! Ett måste för varje alien, skriver du. Det låter superbra det!

ps jag såg inte ditt blogginlägg före jag skrev mitt, måste bara skriva det så du inte tror jag snodde din idé :) ds

Cissi said...

Känner igen det så väl det du skriver. Här är man väldigt artig och pratar gärna med någon man möter på gatan eller bussen. Tyvärr är det inte riktigt lika spontant här som det verkar vara i USA att hälsa på hos varandra men det är spontanare än i Sverige.
Jag gillade verkligen ditt inlägg och artikeln så jag hoppas det är ok att jag "snor" det av dig.
kram Cissi

Peter said...

I like your blog!Really great!
I Found it on SVD - Svenska Dagbladet as a comment to some article.
I just started blogging - I've a lot to learn from your blogstyle. I like it - it got some good feeling about it. Can't put my finger on it.

Hälsningar från PL, Sthlm Kungsholmen Swe.

Peter said...

Bob Dylan made a comment about Sweden on his radio show -
http://www.xmradio.com/bobdylan/

“In Sweden, they have a system of higher taxes but welfare for everyone. They call it the Swedish model. Well, I could go for a Swedish model right about now.”

Just got amased that he knew something about Sweden.?!

I'm learnin not to slam the door att peoples face - but i've learned that in the USA - NYC, and always stand up i the subway for a female :-) ;-) :)

Desiree said...

Sant sant, mycket sant. I tunnelbanan förblir man osyling även om man skulle råka ut för brott har det skrivits att få skulle hjälpa. Väldigt sorgligt. Vi svenskar borde arbeta mer på att vara vänliga. Undra varför det blivit så som det är i Stockholm? Är det i första hand ett storstadsfenomen eller är det även så bland andra Svenskar på landet och i mindre städer?

Anonymous said...

Ya I've read most of Bill Bryson's books including that one. They're funny!
I was actually a little surprised when I went back to my home town in the UK this year. I saw it through different eyes. I love our countryside but our towns and cities are begining to get pretty ugly. Shame really.

Joe said...

Det är så sant! Blir alldeles mäörkrädd här, fast samtidigt är mina förväntningar nu väldigt låga. Så låga att jag nästan får tårar i ögonen ifall någon är normalartig! Var hos goda vänner häromdagen som adäktigt sa att "åh, dina barn är så väluppfostrade", efter att de vid middagen sagt "kan jag be och få litet mer mjölk, tack?" och Tack för maten, kan jag gå från bordet när de ätit färdigt". Varför är det så? Varför är det så fult att vara artig i Sverige?
/TT

Peter said...

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=61167&from=program_ao

Check out the link above - It's series of shows about swedes called "Världens Modernaste Land", click on video - Only in swedish - sorry 'bout that.

JaCal said...

Anne - ja, mycket det han skriver om är ju mitt i prick. Jag hade ju bara varit borta ett år (eller ett läsår för att vara korrekt) när jag nästan fick en kulturchock när jag kom hem... (och det var nog två själar en tanke - blev full i skratt när jag såg din länk också).

Cissi - ja visst var det bra! Blogga på du bara - är ju ett "hett" ämne för oss utlandssvenskar.

PL - thanks and welcome! Nice to have a comment from my old neck of the woods... Keep up the "holding door" standard - it might be a poor returning alien behind you, completely unprepared to catch the door... ;-)

Desiree - ja, hoppas att det är ett storstadsfenomen... Det är intressant att se detta "utifrån" när man kommer tillbaka och hur förvånad man blir.

Miranda - yes, I love his books - I've read almost all of them (starting with "Stranger" which I found the first summer here and me and the Husband laughed a lot).

TT - du får driva artighetsflaggan högt!!

PL - thanks for the link! I've seen the programs (and think I wrote a blog post of it last fall) - I just love Fredrik Lindström!!

Petchie75 said...

Vet ni, jag svimmade en gång på stationen i Lund och ingen hjälpte mig!! Jag låg på marken en stund innan jag kvicknade till och upptäckte att två personer stirrade på mig innan de gick sin väg. Vet inte om de trodde att jag var alkis eller knarkare, men herregud! (däremot fick min syster hjälp när hon svimmade på samma station - vi har båda lågt blodtryck!)
Jag brukar städa efter gästerna ;-) - brukar resonera att tänder man lite levande ljus så ser ingen dammet! Jag tycker inte att det behöver vara så komplicerat, jag bjuder ofta in till en enkel måltid, det är ju sällskapet som är viktigast tycker jag!

JaCal said...

Petra - usch, vilken otäck upplevelse. Hoppas verkligen inte den är allt för representativ - det vore ju för sorgligt... Haha - städa efter gästerna är ju smart. Måste dock komma på något alternativ till tända ljus.. med +28C inomhus vill jag _inte_ ha varmare... ;-)

Peter said...

Lund is located in Skåne - well, nothing special 'bout that - But you never gonna find some one in Skåne that even think about not slamming the door in your face or if you die on the street, they care less 'bout that -Well, Guess we from Sthlm has this view of "Skåningar" - Strange people down there.

Anonymous said...

Jag håller inte me dom att ingen håller upp dörrarna eller är oartiga i Sverige, i alla fall inte i Göteborg, där jag bor. Men självklart är ju Stockholm en helt annan historia... När jag var i Stockholm blev jag nästan chockad av hur oartiga och otrevliga människorna var, alltifrån personal i butiker till busschaufförer osv. och att de inte höll upp dörren för andra personer. Alla säger ju också att i Sverige pratar aldrig främlingar med varandra och att alla är så tysta, reserverade och oartiga och så men så är det verkligen inte i Göteborg och på många andra ställen i Sverige jag varit och bott i. I Göteborg är det inte ovanligt att främlingar börjar prata med dig t ex. på busshållsplatser, cafeer, på gatan osv. Men eftersom Stockholm är störst och kändast i Sverige och det bor flest personer där baserar nästan alla sin syn på svenskar på hur stockholmare är. T o m. en del svenskar. Synd när det finns så många andra ställen där människor är mycket trevligare mot varandra. Men det finns ju såklart trevliga stockholmare också, mina släktingar bl a. och förhoppningsvis du som skriver denna blogg :P Vilket du gör riktigt bra förresten!

//Robin från Götet

JaCal said...

Visst har jag ett Stockholms perspektiv på mina svenska observationer och Stockholm kan som storstad helt klart skilja sig från andra delar av landet. Och visst är det svårt att dra fullständiga slutsatser av en liten poplulation. Men jag tror att om du är borta från Sverige ett par år och lever i en helt annan kultur så kommer du få en ny, annorlunda bild av dina landsmän, oavsett var i Sverige de är. Tyckte DN journalisten hade en bra beskrivning som jag känner igen mig i mina vistelser i Sverige nuförtiden. Och med bara 9 miljoner så är vi nog inte så jätteolika - även om det finns en del mindre regionala skillnader. Det intressanta är ju egentligen hur besökare som _inte_ är svenskar upplever svenskarna. De har ju inga raster av "Göteborg vs Stockholm" eller "storstad vs landsbygd" med sig i bagaget. Det finns ju en del intressanta bloggar av "aliens" i Sverige - alltid lika kul att läsa. Kanske borde länka dem - inte minst de som skriver från ett annat perspektiv än Stockholm.