Monday, June 04, 2007

Kontraster

Många intryck idag. Tidig svensk sommar morgon. Solen har varit uppe i flera timmar. Jag tar båten över till fastlandet. Fåglarna sjunger så där sommarvackert så det nästan gör ont. Vattnet speglar sig. Trots att jag är van vid mycket varmare sommar temperaturer är det svalt och behagligt. När jag är över på andra sidan drar jag av mig Helly Hansen stället och pular ner det i ryggsäcken och börjar promenera mot bussen. Det luktar sommar och .... grönt. Intensivt grönt. Fuktigt grönt. Underbart grönt.

Några timmar senare. Jag har tillbringat några timmar i Gamla Stan och har anledning att förflytta mig till Kungsholmen. Det är varmt i stan. Gatstenarna är varma. Det är fullt av sommarljud. Stadslukter. Lukten av Stockholm, salt vatten som möter sötvatten, dammiga trottoarer, mat från uteserveringar där lyckliga Stockholmare vänder bleka näsor mot solen. Jag tar fram system kameran för att fotografera. Jag är inte ensam - hela Gamla Stan är full med turister. Jag känner mig nästan som en själv. Fast vi är intresserade av olika saker, jag och de tyska turisterna. De tittar på statyer. Jag står och tittar en lång stund på GB-gubben. Men jag får ingen bild för det sitter en mamma med en barnvagn framför och äter glass och hon vägrar ovetandes och envist att lämna sin plats.

Jag tar 3:ans buss mot Kungsholmen. Samma sträcka jag åkt så många gånger till och från min lilla lya på Kungsholmen. Men nu är jag inte på väg från jobbet. Jag har inte näsan i en bok eller halvslumrar efter en lång dag på jobbet. Jag har blicken ut genom fönstret och stirrar inte trött ut genom fönstret utan har lyft blicken och tittar. Upptäcker nya hus som jag inser alltid har funnits där. Glömmer nästan att kliva av för jag är så upptagen av iaktta.

När solen börjar sjunka ner är jag tillbaka ute i skärgården. Vattnet är återigen spegelblankt och temperaturen har sjunkit trots att solen skiner. Jag drar på mig vindjackan innan jag kliver i båten. Det är ingen varm sommar kväll. Men det är en svensk sommarkväll, full av ljus och dofter. Och det är långt till Calfornien.

(I just felt like writing in Swedish today)

11 comments:

Desiree said...

Underbart beskrivet. Jag ser så mycket fram emot att vi snart snart åker och att jag ska få uppleva det du upplever nu. Åh längtar...

Annika said...

Men vad fint du beskriver det hela, jacal!!! Jag kan KÄNNA vad du beskriver...
OCH dessutom så perfekt...Vakna på landet, i skärgården, sen åka in till Sthlm, och sen få åka ut till skärgården framåt em igen...PERFEKT! Längtar hem duktigt mkt nu!!! Bara 2 veckor kvar nu!!

JaCal said...

Desiree - tack - det var en härlig dag idag!

Annika - tack! Det var så mycket upplevelser idag - speciellt lukter! Och det bästa av Stockholm!

SweFlo said...

Precis, jag kände mig verkligen som om jag var där! Det krävs nog en utlandssvensk för att VERKLIGEN uppskatta de riktigt små detaljerna i vardagen så där...

Anonymous said...

Whatever you said, I'm sure i quite agree!!!

Isle Dance said...

Too funny!! :)

Anne-Marie said...

Jag kunde se mig själv i det du beskrev. Inget går upp mot svensk sommar. Ljuset, lukterna, naturen.

Anonymous said...

Vad underbart! Jag kande nastan att jag gick runt i Gamla Stan med dig!
P.S. Jag <3 GB glass!!!!!!

Fia said...

Så vackert du beskriver det hela, och jag gillar verkligen rytmen (och det stilla tempo) som du använder...

Och du illustrerar så väl det som jag och P. konstaterade på vår morgonpromenad idag: att man är endast riktigt lycklig då man ser detaljerna i livet, tycker om det man ser och har vett att inse att man är lycklig just den stunden.

Anonymous said...

Sager som alla andra, underbart vackert och harligt beskrivet!!
Visst iaktar man sa mycket mer idag an nar man bodde dar ! Men det ar harligt, man lever sa mycket mer da man SER istallet for bara hanger med.
Jacal, vadret har ar valdigt konstigt...molnigt och svalt, kanns mer som host. Har aldrig varit med om det under mina ar har, att det ar sadant vader pa somamren. Har varit svalt ovanligt lange.
Hmm, nu ar jag nyfiken pa vilken o du vistas pa.:)

JaCal said...

Sweflo - ja, jag tror det är då man lyfter blicken och kanske tydligare SER (och luktar!!).

Miranda - ;-)

Isle Dance - thanks!

Anne-Marie - svensk sommar luktar ljuvligt!

Liz - hoppas kunna ta fler bilder så det blir en "riktig" promenad.

Fia - tack för snälla ord! Och ja, det är verkligen fascinerande hur jag ser andra detaljer nu och hur glada de gör mig!

Veronika - tack!! Ja, man lyfter blicken när man går (och blir påsprungen bakifrån när man går för långsamt - haha). Skönt att ni har det svalt fortfarande. Här har vi haft det riktigt varm och härligt!