Thursday, May 03, 2007

"Cooler" weather

We're having a couple of days with "cooler" weather right now. The "" because it really depends on what you compare with... +22C would probably be considered as pretty nice back in Stockholm. Here I made sure the kids had socks and long sleeves today (I almost brought out the hats, but decided that they would survive the cold without them).

In July, when the heat is really bad here, I will be cold when the temperature in the house is below +27C. I will bring a sweater when I'm shopping (especially if I have to pass by the dairy section... brr).

But you do sort of get used to the heat.

I remember my first summer here. I went to the mall one day. +41C outside. I was sitting in my air condtitioned car, looking astonished at people walking from the car to the mall as things were absolutely normal. I wasn't sure I dared open the car door. +41C. It's like a cooler sauna!! Without the cold lake to jump in (naked of course)!!

I can't say that I jump around with joy during those crazy 100F-weeks, but they're part of everyday life now.

It's just a bit "different". I don't have to heat up the car before getting in. I have to cool it down.

9 comments:

Fia said...

Det är lättare att vänja sig vid värme tror jag än att vänja sig vid kyla.

Det som tar knäcken på de som kommer ochh älsar på här i Georgia är kanske inte så mycket hettan utan kombinationen hetta och luftfuktighet.

Jag gör ju alltid så att jag parkerar långt ifrån ingångnen då jag åker till affärer osv för att få lite "gratis" motion, men då min guddotter var och hälsade på för några år sedan så bad hon mig parkera närmare, hon sa det är inte kul att gå och handla när man är helt slut då man kommer fram till ingången...?? Jag fick mmig en tankeställare, hon var ju ung och jättefin form, men det var nog hettan och fuktigheten som hon inte orkade med.

Sedan lär man sig hur man ska leva med värmen också. De svenskar som säger "åh, jag älskar värmen, det kan inte bli för varmt" de har ju bara varit på semester i värme. Inte släpat på ungar eller matkassar. En beachtowel och lite vatten på väg ner till stranden kan ju de flesta klara....Eller haft kostym med nylonstrumpor samt tung portfölj med sig och försökt komma fram till ett möte utan att se ut som något katten släpat in ;P

Annika said...

Jag har mycket svårt för högsommartvärmen i DC-området. Hett och så sanslöst FUKTIGT! Vidrigt! jag är glad som kan fly till Sverige. Jag har inte lyckats vänja mig även fast jag bott här länge. Fukten är liksom så bedövande, man funkar inte riktigt. AC:n surrar i hus och i bil hela tiden. Det är inte skönt när tempen går mot 40+ en augustidag o luftfuktigheten ligger in "the 90's". De är ren bastu-varning när man kliver utanför dörren. Maj,½juni och Sept och Okt är dem bästa månaderna här!!! Härlig temp, 25-30 grader och ingen, eller väldigt måttlig, luftfuktighet...
Låter som om nu har sköönt väder nu :-)
Vi med, idag 24 och sol!!!

JaCal said...

Fia - här pågår "stora jakten på skuggplatser" - plats i skuggan = jag går gärna låångt - finns inget hemskare än en varm bil... Vi är lyckligt lottade - här är det torr värme - då kan man fixa den mycket bättre. Fuktig värme är vedervärdig. När bär det av mot AZ för er? Där är det ju också torrt.

Annika - ja, fukt är vidrigt! Du får emigrera till oss här i norra CA - torrt och hett. Vi har också bäst nu och sept/okt - som bästa högsommaren i Sverige UTAN risk för regn (vi ser inget regn mellan typ maj och oktober) (inga moln heller vilket är lite trist).

Anne-Marie said...

Du har högsommarvärme jämfört med hur det är här i den allra nordligaste delen av Kalifornien. Idag snöar det och är runt noll grader!!!! Håller med ovanstående talare att fuktig hetta är bland det värsta som finns. Hawaii var varmt och fuktigt - året runt! Men efter några månader hade jag faktiskt börjat tolerera det.

JaCal said...

Visst är det intressant hur det kan skilja sig temepraturmässigt inom denna stat! Vi kan ha +30C och sol och sen åka några timmar upp i bergen och åka skidor! Härligt!

Anonymous said...

Yes, my husband walks around the house in his t-shirt while i am either wearing a sweater or have nipped under the duvet for a minute while the darn air-conditioning comes on.
However, I am not very good with the heat either so you just can't help some people!

Anonymous said...

Jacal, jag har fatt oppna sockladan igen...:(
Pa sondag aker jag och min svagerska till San fransisco nagra dagar, maken far skota ruljansen har hemma.Ska bli riktigt skont.:)

Anonymous said...

+41 OMG!!!
(hehe, nu fick jag använda OMG-förkortningen också, en annan suger nämligen åt sig engelska förkortkningar stup i kvarten och är nöjd när jag också kan praktisera mina nya kunskaper)
Vad är värmerekordet du varit med om under dina år i CA? Är det 41?

Vi var ett halvår i Florida år -00, där var det inte hettan som var värst utan just fuktigheten som även ni andra pratat om. Men...Man vänjer sig. Konstigt nog så gör man det. Någorlunda vänjer sig i alla fall. Fia har en bra poäng också, alla som säger att de älskar värme. Det är skillnad på att semestra en vecka och att leva i ett klimat där man ska leva vardagsliv och kuska runt på matkassar, nylonstrumpor och fina dräkten en het och klibbig dag (härligt exempel för övrigt).

....vi kunde gärna ha lite varmare igen. nu är det bara 15 grader och inte alls skönt...

JaCal said...

Miranda - seems that is a husband thing... never to be cold...

Veronika - ja.... snyft... strumpor här också. Brr!

Anne - nä, jag har varit med om toppar på upp till 118F - det är (+47,8C). 41 är 105F. Det är varmt så det räcker. I juli/augusti kan vi ha veckor med temperaturer över 100F (sk "100F-dagar"). Då är det svettigt... Ja - Fia har en jättebra poäng. Att åka och handla och släpa matvaror till bilen när det är 45 grader ute är så där halvkul. Det är halvkul när det är typ 35 också för den delen...