Friday, January 11, 2008

Bilingual reading

I love reading. Even before I could read, I loved reading (pretending to be "reading" from phone books or maps, what ever I could get hold of). I read every day, even though I really don't have time some days. I can even walk and read...

I love my books and love to have bookshelves around me and the worst part of moving here was leaving my books behind (I really do need a book-beam-machine....). And one day I WILL have a house with my own little library in it...

One of the best things with my university exchange year here in the early 90s was that I "broke the English reading code". Sure, I could speak English when I came here for my university studies (after all, 9 years of compulsory English education made some things stick, and in combination of watching "un-dubbed"TV, I could make myself more or less understood), but reading literature fluently... naah.

If getting a choice, I would always pick a book in Swedish. I took a lot of classes that exchange year, and sure, I still use some of the things I learned in class, but the best part of what I learned that year is my ability to read fluently in English. Well, fluently enough to be able to read a non-fiction book without getting lost or stuck. I still don't know every, every word, but I don't let that stress me, but keep on reading and in the end you can usually grasp it all.

My life here would be considerably worse if I could not walk up to Borders to pick up a new book, but had to wait for books coming from Sweden....

I just finished a wonderful book - The Memory Keeper's Daughter, by Kim Edwards. I was mesmerized and I could hardly put the book down. It raises a lot of questions and thoughts, especially when you have kids yourself. I really, really liked it.

Now I have to take another power walk to Borders to pick up a new one...

14 comments:

Annika said...

Med stavarna då...Power walken alltså :-)
Böcker är det bästa som finns i världen! Precis som du så satt jag med böcker långt innan jag kunde läsa, tiggde mina fldrar att dom skulle läsa högt, och det gjorde dom! Nu läser jag jämt.
Den där boken har flera ggr varit på tapeten i min bokklubb. Det kanske är bäst att göra slag i saken nu och läsa den! Jag förstår ju att den är jättebra!
MIN dröm är också att ha ett bibliotek! DET ska jag ha en dag!
Hoppas du hittade ngt på Border's idag...

JaCal said...

Man får ha en liten ryggsäck på ryggen... annars går det ju inte! ;-)

Boken är jättebra - gillade den verkligen. Om snabba beslut, påverkade av våra erfarenheter, som påverkra våra framtida liv...

Cissi said...

åh jag med!! jag läser böcker för brinnande livet. jag har tänkt flera gånger att jag ska gå på bokbytardagar eller skicka mina böcker till någon men jag kan inte skiljas från dem. Älskar att titta på dem, stapla dem, sortera dem. Har faktiskt funderat på att söka jobb i en bokhandel som finns här som är jättefin!! Tänk att få stapla böcker hela dagarna och dessutom få betalt ;)
Jag ska lägga till den här boken på mig lista. Den verkar bra!

Saltistjejen said...

Å jag tyckte också jättemycket om just den boken!!!!
Läser också helt galet mycket. Särskilt som jag pendlar varje dag vilket gör att det finns gott om tid att läsa.

Anonymous said...

I read that book last summer and really enjoyed it too. How nice that you can walk to Borders.
Kathy b

JaCal said...

Cissi - ja... svårt att skiljas från böcker... ;-) Ja, jobba i en bokhandel - bara man slapp besvärliga kunder - och få känna på böcker hela dagarna... ;-)

Saltistjejen - det är det enda som är bra med pendling. Jag som jobbar hemma har typ 30 sekunder till jobbet och hinner inte riktigt läsa då... ;-) Visst var den bra!

Kkbant - it is GREAT to have somewhere to walk!

Desiree said...

Jag älskar också böcker. Denna boken har jag hört många lovord om men ännu inte läst den. Skulle behöva mer tid så att jag hinner läsa mer känner jag. Denna boken ska jag nog ta och köpa. Även om jag inte fattar exakt varenda ord så har jag inga som helst problem att läsa på engelska. Tycker alltid det bästa är om man kan läsa på författarens orginalspråk.

Ulrika said...

Jag lider med dig, det var lika illa att behova lamna alla sina bocker som att lamna goda vanner... en nackdel med att emigrera over ett hav. Hoppades lange att jag skulle kunna skeppa over alla tusentals bocker men insag att det skulle kosta minst 50.000 kronor. Nar jag var hemma sist gick jag igenom halften i min brors kallare och slangde det mesta. Hemskt. Men precis som du, ar jag nu inne pa min andra boksamling, pa Barnes & Noble kan man kopa bocker for en dollar och det ar mycket bra bocker! Lyckas alltid handla minst trettio. Men visst, en bok pa svenska ar en lyx.

Lullun said...

Ja, visst är böcker livet (även om det nu i sonens småbarnsår ärlite knepigt). Och visst drömmer man om ett hemmabibliotek, och en bok-beam-maskin! Vilket bra idé! Själv fyller jag alltid upp väskorna med mina gamla böcker när jag är hemma i Sverige. Kan inte åka över Atlanten utan att utnyttja mina 20 + 8 kilo, plus ett par extra, så där lagom mycet extra så att de inte kan med att ta extra betalt för övervikten... :-)
Och läsa; ja det gör jag också helst på orginalspråk, div. 3 x nordiska språk + engelska. Förr funkade det också på spanska, men den tiden är förbi... Här blir det dock mest böcker på danska, men visst känns det lite knas att läsa svenska böcker danska det måste jag erkänna. Men nöden har ingen lag... .-)

Anne said...

Jag tyckte också massor om den här boken (läste den rätt nyligen) och kände efteråt att jag var full av funderingar. Försökte återberätta för maken, men han var måttligt intresserad...
Det räcker att läsa baksidestexten på omslaget för att bli intresserad och när man väl börjar är det lätt sugas med och vilja fortsätta läsa.
Böcker på engelska som utspelas in engelska miljöer tycker jag känns mer "på riktigt" om man läser dem på engelska.

JaCal said...

Desiree - Ja, jag föredrar att läsa engelskspråkiga böcker på engelska nu - ger en djupare bild.

Ulrika - ja.. hua... mina böcker kommer aldrig flytta hit tyvärr... men ja, tur att det inte är lika dyrt här. Jag köper det mesta från Amazon faktiskt. Även om det blir många utflykter till Borders. Att läsa på svenska är riktigt lyxigt...

Lullun - ja, hua - tänk om det bara var 20 kg till USA (nu är det ju 2*30 eller nått) - då skulle det bli bokfatttigt här... Och nej, nöden har ingen lag - och så skönt att du kan läsa på danska!! Tänk om jag hade hamnat i typ... hm... Frankrike och varit avskuren från bokvärlden (för franska har jag verkligen inte lyckats knäcka...).

Anne - ja, visst väckte den funderingar. Och komiskt - låg en kväll och försökte disktuera boken med maken - men han var också måttligt intresserad... Var full av tankar efteråt...

Petchie75 said...

Jag älskar också böcker och att ha bokhyllor som täcker väggarna, fyllda av böcker - mmm.. min O har lovat mig ett bibliotek någongång i framtiden då vi förhoppningsvis bor i ett stort hus i Spanien! Har också en massa böcker nerpackade i lådor hemma i Sverige (i bastun, min pappa är vansinning!!) som en dag ska hämtas!
Och japp, läst boken och den är verkligen bra! Har läst nästan uteslutet på engelska sedan jag bodde i England när jag var 13.

JaCal said...

Petra H - ja... det är det bästa som finns... Perfekt med Europa... bara lasta bilen full eller lastbil är ju inte så hiskeligt dyrt... att frakta dem över Atlanten... det är bara inte ekonomiskt försvarbart tyvärr... ;-( Visst är det fantastiskt att kunna läsa obehindrat på ett annat språk!! Kan du läsa på franska också? Lyllos dig i så fall... Och snart fixar du spanskan också...

Petchie75 said...

Ja, jag läser på både engelska och franska. När jag bodde i Italien läste jag tom på italienska, det är bara att bestämma sig att äsch, jag kanske inte fattar alla orden men så länge man förstår sammanhanget! (och inte läsa Alexandre Dumas De tre musketörerna som första franska bok (en kompis gjorde det och gav upp efter 3 sidor!!)!)
Vi får se hur det går med spanskan, först ska jag traggla mig igenom grammatikboken..