Sunday, November 11, 2007

Have a nice day!

I went to do some quick food shopping and sometimes this is really a good way to get in a good mood. As soon as you see or pass a shop assistant inside the store, they always say hello, "How are you?", and smile and ask you if you need help.

When you're standing at the check out, they say hello, help pack your bags, ask you if you want help outside. If there is a line, they always call for back up and they make sure the next person inline get the new, open check-out counter, and not the person last in the line ("I can help you over here, miss")

And - they always say goodbye using your name. They check the name on the receipt (if you use a credit card, or memorize the name if you pay with a check), and say "well, have a nice day Mrs XXX!"

Small courtesy that sometimes just make you happy!

(and I don't care if they mean it or not, at least they say hello and goodbye compared to the Swedish normal grocery shopping experience...)

11 comments:

Cissi said...

jag håller med dig! det gör det lite roligare att handla. här är det något mellanting mellan usa och sverige. de säger alltid godmorgon osv och avslutar alltid med ha en trevlig dag/kväll/helg.

Monica said...

Håller med till 100%. Jag tycker att det är sååå trevligt att gå och shoppa här. Är tjenis med alla i matvaruaffären, de har koll på barnen och säger alltid fina saker om/till dem. Det handlar väl egentligen om att det helt enkelt sprids positiv energi. Det där med att de inte menar vad de säger -Jag går inte till affären för att bli kompis med kassa-personalen, jag går dit för att handla mat och då är det bara så trevligt med personligt och positivt bemötande.

När vi bodde i San Francisco så gick vi till en krog med fisk och skaldjur som bara var supermysig. Eftersom vi tyckte om stället så mycket så återvände vi. Efter några gånger så tilltalade de mig alltid med mitt förnamn och jag behövde inte beställa min dricka, för de visst vad jag ville ha. DET kallar jag service OCH det gör ju också att man gärna återvänder!

Jag tycker personligen MYCKET om denna vardagstrevlighet!

Anonymous said...

It's great yeah but we are so not used to it even after all this time!
We have to remember not to look defensive and remember that they are just trying to help. We are British remember so we are not at all used to this concept and are still a little weary of the moustached check-out guy who always wants to chat. Hmmn...must work secretly for the goverment,couldn't just be...friendly!!!!hehe!

Saltistjejen said...

Oj Jacal,vilken skillnad mot när jag handlar. Här i NYC är det inte alls så. Tyvärr. Ofta är de som jobbar i affärerna (mat, duane reade, CVS etc) otroligt ointresserade av dig som kund och många gånger till och med otrevliga. Suck! Så jag saknar nog mitt gamla Ica lite på den punkten...
Men antagligen blir det så i en stad med så många invånare som NYC och där det dessutom finns en hel drös med turister. Man blir mer anonym här. På gott och på ont. Och till det senare hör nog att folk bryr sig mindre om andra. Iallafall mindre om folk de inte känner/känner igen.

Annika said...

Jacal...Amen till det su skriver...TÄNK så otroligt vänliga alla är på butikerna här. ALLTID!! På min Safeway är dom extremnajsa!! Alltid småprat, alltid håller dom ögonen på varorna och ser om man missat ngt erbjudande. Jag gillar verkligen amris-butiker och serviceandan!!
Saltis; vad trist att det inte är så i NYC...Annars tycker jag nog folk i NYC är rätt trevliga på det stora hela. Min erfarenehet, men jag BOR ju inte där som du gör...

Fia said...

Kan bara instämma HELT!! Här är de allra flesta supertrevliga men så bor jag ju i Södern också där folk är kända för att vara ett trevligt släkte.

En av de managers som jobbar på "mitt" Kroger är bustrevlig och vi småpratar oftast lite då hon vi stöter på varandra. När hon ser mig så lyser hon alltid upp och ropar "Hey Girl, where have you been?" och springer fram och ger mig en kram. Jag har aldrig sett henne göra det med någon annan, men det är väl kanske som maken säger...jag är vänlig och försöker vara omtänksam själv och det kanske sprider sig?

The Hanssons said...

Här i Cinci är dom trevligheten själv och har alltid ett vänligt ord till övers. Som Monica sa...positiv energi och det behövs.

Lullun said...

Det kan ju också bli för mycket av det goda ibland. Kassörskor som är trevlig, och att de hälsar när man kommer in osv är jättebra. Det sprider verkligen glädje, och jag är inte sen till att hänga på. Men jag klarar inte riktigt av för mycket av de där "Kan-jag-hjälpa-dig frågorna". Här på Grönland, där folket som just folk är jättetrevliga har man dock inte alls fattat det där med service i form av att hälsa och vara glad till kunder. Jo, om man själv hälsar blir de jätteglada, men det är också ofta bara då. Jag har t.o.m ett par kassapersonal (en yngre kille och en kvinna) som jag bara som en rolig grej, notoriskt väljer när de jobbar och försöker vara extra trevlig mot bara för att försöka få dem att säga något. Ännu har det inte lyckats mig att få killen att säga något, trots at jag "kampanjat" nu flera gånger. Inte ens summan jag ska betala! Hade det inte varit för att jag hört honom prata med kollegorna hade jag trott han var både döv och stum... :-)

JaCal said...

Cissi - visst gör det! Så enkelt och så effektfullt. Jag är säker på att de som säger det också får energi - för de får ju bemötande tillbaka.

Monica - ja! Precis det där med energi-aspekten - så rätt och så enkelt! Det gör tillvaron trevligare och gladare!

Britgirl - haha - you spy oriented Brits! ;-) I really like it - it gives "energy" as Monica write above.

Saltistjejen - har aldrig bott i NY - bara varit där på besök - men har hört det samma. Eller så är det solen som gör det - haha! Sol ute - sol i sinne! ;-)

Annika - ja! "Du vet väl att du kan få två för en på det här - ska jag be någon att springa och hämta?" - så härligt! Blir ju roligare att betala då helt klart haha!

Fia - jag tror det är resultatet av energispridandet - även de som jobbar i kassorna behöver lite energi och får de de får man 1000-falt igen! Speciellt om det är Fia som de råkar få som kund! ;-)

Nika - ja, det saknas aldrig trevliga ord - om så än bara små "hej och välkommen" och "ha en bra dag".

Lullun - haha - ja, det får man ju vänja sig vid här. Hade svårt i början - "jagar de mig eller"! Nu är jag bara glad och tar all hjälp jag kan få. Speciellt när jag handlar kläder - får hjälp att hitta rätt storlekar, bära undan de kläder jag hittat till ett provrum etc. Hi hi - du får fortsätta försöka "knäcka" kassören - det bara SKA gå! Vilken utmaning!

Desiree said...

Håller verkigen helt med dig. Sedan får folk säga att amerikaner är ytliga bäst de vill. Sådant här tycker jag är trevligt. Jag är inte ute efter att bli bästis med kassörskan iallfall men jag uppskattar vänligheten och the small talk.

Isle Dance said...

YES!!! I do the same thing back to them, especially if they are not having a good day. I really mean it and it really seems to make us both happy. :o)