Monday, May 07, 2007

I just read a wonderful book.

I found it Friday night. And I just finished it. And I just had to write about it here.

I saw the book in the corner of my eye, when quickly passing by the bookshelves at Target of all places (I was there for Lego not books...). The title was "Astrid and Veronika". Now here is a title that sure sounded Swedish somehow. The author's name is Linda Olsson, and sure enough, she is Swedish (but now an alien in New Zealand). I put the book on top of the Lego boxes, drove home, and started reading that night.

The book is about the friendship that grows between Veronika, a young Swedish writer, arriving to Sweden from New Zealand who never had had a real home, and her elderly, reclusive neighbor Astrid who never have left the village. They start to share their stories and secrets... It's a about life, love, decisions, loss and friendship.

It's a wonderful and strange feeling to read a book so Swedish, but written in English (it was translated to Swedish when published in Sweden as "Nu vill jag sjunga dig milda sånger"). Linda Olsson writes in the "Conversation with the author" in the back of the Penguin paperback that "the reviews in New Zealand often mentioned that my language sounded 'Scandinavian' " and that she perhaps "write in Swedish even when I write in English".

I had never heard about it, but it was very well received in Sweden last fall and it was released in the US in February.

Linda Olsson was a "sommarpratare" 2006 - talking about chronically longing for "home" and living abroad, far from family and friends and have your heart on lot's of different places. Download the podcast to your player and take a walk and listen, or pour some coffee , lean back and listen by your computer. I just love her voice, stories and she talks about things so familiar... If you're a Swedish alien - you just have to listen!

I hope you enjoy the book and the radio program as much as I did!

18 comments:

Isle Dance said...

Thank you for sharing this. I can't wait to check it out. :)

Anonymous said...

Tack för länken till podcasten, den ska jag lyssna på. Petra H som brukar kommentera på min blogg mailade mig privat rätt nyligen och tipsade om just den här boken och författaren. Aldrig hört talas om författaren tidigare. Jag lade den på min "kolla upp lista", så komiskt att även du nämner den nu och säger den är bra. Så måste helt klart se till jag hittar den snart...
ps har varit till world market nu. Wow, vilken affär. Och vilket lass godis jag kom hem med. ds

Fia said...

Vad kul att du gilade den boken också!! Jag hittade den på samma sätt som du - såg den i ögonvrån då jag var på Target. Helt underbar bok i all sin enkelhet.

Det levde ju två helt olika liv och kanske just därför var de båda den pusselbit den andre behövde för att kunna/orka/våga gå vidare..

Jag sträckläste den. Jag hoppas hon snart kommer ut med en ny bok, för det är en bok som man läser, funderar över och slutligen lämnar men ändå tar med sig känslan man har då man läser den. En av höjdarna för mig!

Annika said...

Men TACK!!!!!! TACK!! Kanske kan vara ngt inför höstens bokklubb! Den boken känner jag för att springa och köpa på Target pronto!!! Underbar omslagsbild!
Älskar boktips!!!

JaCal said...

Isle dance - you're welcome - I just loved the book!!

Anne - va kul!! Du får beställa den på Amazon (där jag för det mesta köper mina böcker om jag inte traskar förbi Borders). Jag har ett konto där och lägger då och då böcker jag hittar i korgen och sen kör jag iväg en beställning när jag är uppe i så mycket att det blir fri shipping... Bra att du hittat till WorldMarket! ;-)

Fia - ja, i sin lilla enkelhet var den helt, fantastiskt underbar!! Så glad att du hade läst den också! Tittade på hennes hemsida - men inget mer konkret om nästa bok än.

Annika - ja, du kan inte vänta till hösten med att läsa... Den var så underbar! Kanske extra underbar när man är här - långt borta från den miljö som beskrivs. Och ja, den måste du ju ha på er bokklubb - inte ofta mna kan läsa om Sverige på engelska och det är orginalspråk.

Desiree said...

Jag ska verkligen ta och leta efter den där boken. Lät bra och interessant. Tackar för tipset. Jag ska ta och lyssna på podcasten också.

Anne-Marie said...

Låter som en bra och läsvärd bok. Alltid roligt med bra böcker. Tack för tipset!

Monica said...

Läste just en recension av denna bok i en amerikansk tidning...undrar om det var New York Times...och tyckte att den lät intressant. Ska ta och åka och köpa den i dagarna...

Anonymous said...

If you shop at Costco, you can get it there. I noticed it yesterday when I was at my Costco here in New York and picked it up precisely because I, too, figured it had to be a Swedish book with a title like that. I didn't buy it as I have sworn off buying books until I have read some of the books I already own. We'll see how long that lasts!

Anonymous said...

Då får väl jag också kommentera boken, speciellt som Anne redan avslöjat att jag rekommenderat den till henne - OLÄST! Jag såg den i Pocketshop på Arlanda för nga veckor sedan och köpte den, men har inte hunnit läsa den än. Jag hade aldrig hört talas om den så det är kul att höra att den är bra! Vet inte om det är bra eller dåligt att läsa den på svenska, det brukar ju vara bättre att läsa en bok på originalspråket.
På tal om svenska böcker så har jag hur många kompisar som helst här i Bryssel som har läst Henning Mankell (på italienska, franska, holländska, engelska) - jag själv som är från Skåne (hans böcker utspelar sig ju i Ystad) har inte läst ngn bok (och knappt varit i Ystad heller!). Kul när utlänningar upptäcker svensk litteratur.

Desiree said...

Jag har nu lyssnat på radioprogramet och jag tyckte jättemycket om det. Jag var faktiskt tvungen att lyssna på det två gånger i rad så mycket gillade jag det. Nu ska jag definitivt köpa boken så snart jag får möjlighet.

JaCal said...

Desiree - ja, boken var verkligen bra! Kul att du gillade radioprogrammet, jag blev väldigt berörd och det väckte många tankar. Spelade tillbaka några gånger faktiskt. Synd att man inte kan höra musiken - men bra i alla fall att man får en liten snutt så man får känslan i vad de valt för musik. Ibland blir jag så sur över alla löjliga regler...

Anne-Marie - varsågod! Ja, det är alltid roligt med boktips - är bokmal och läser ständigt.

Monica - ja, såg att NYT hade recenserat, men kunde inte logga in och läsa igår när jag sökte lite på henne.

Liz - I usually send the husband to Costco, and he never walks through the book section... I should follow your rule, but I just can't help myself, I have no limits when it comes to books.

Petra - kul att du såg den i Sverige! Jag hajjade till på titeln här - men den heter ju inte så på svenska. Författaren verkar nöjd med översättningen (hon pratar om den i programmet bland annat). Själv var jag väldigt fascinerad över att läsa så härliga beskrivningar om Sverige på engelska i orginalspråk. Jag har faktiskt aldrig läst Mankell heller - vet att de ska finnas på engelska här. Fast skulle nog läsa på svenska då tror jag. Ja, jättekul när det finns svensk litteratur på andra språk. Jag försöker alltid köpa med mig svenska översatta barnböcker till mina vänners barn här - kul att de kan läsa Alfons Åberg (Alfie Atkins) och Pippi!

Anonymous said...

Nu har även jag lyssnat på podcasten, den var helt suverän. Otroligt bra. Jag blev riktigt tagen faktiskt. Hon hade, precis som du skrev, en väldigt behaglig röst också. Mycket bra tips, så jag får tacka än en gång för ditt blogginlägg och tips. Det här radioinslaget är värt att spara och lyssna på om nåt år också.

Anonymous said...

Well, i certainly know what its like to "long for home" even if it's not Sweden!
I think i may give it a go!

JaCal said...

Anne - ja, visst var den... väckte många, många tankar. Glad att jag kunde tipsa!

Miranda - I really recommend the book (even though she mostly speak about longing in her radio program)!! It's a beautiful book!

Anonymous said...

Den boken ska jag kopa!! Lat som en intressant och bra bok.
Tack for tipset!
Har precis kommit hem fran San Fransisco och dar var det over 90F, ovanligt varmt for att vara SF.

Anonymous said...

Hej,
tusen tack för en underbar lyssning. Satt med tårarna i ögonen och lyssnade, stannade den för att tänka och så lyssna vidare. Tänk om man var så duktig på att utrycka sig.

Jag har funderat så mycket över detta med längtan så det var skönt att få höra någon annans syn på det hela. För mig är det ingen längtan till Sverige och vårat gamla vardagsliv utan det är mera en längtan efter att känna igen sig i företeelser och sedan själklart mina närmaste. Däremot har jag nu när jag flyttat hit (Australien) ingen oro i kroppen, jag har liksom hittat hem.
Tack än en gång för tipset, boken ska köpas så fort den hittas.

Tack för en härlig hemsida.

Anna- Sydneybo

JaCal said...

Veronika - ja, den var faktiskt väldigt bra. Och jag gillade verkligen att läsa om Sverige på engelska (på orginalspråk och inte översättning). Den finns på Target just nu - är märkt i deras serie "upcoming authors" eller nått.

Anna - hej, och välkommen till min blog och roligt att du gillar den! Det gör det ännu roligare att fortsätta skriva. Ja, visst var det ett tankevärt program... Jag har sparat den i min iPod och kommer nog lyssna igen... många tankar... Känner så igen mig i vad du skriver också. "Hemma" kan betyda mycket nuförtiden men "längtan" finns där - även om jag inte alls längtar "bort" härifrån heller. Och längtan behöver ju inte heller betyda "oro" som du skriver. Tydligen var boken en stor framgång i Nya Zealand förra året.

Jag är glad att jag hittade denna podcast och att så många fick en tankevärd stund!!