Sunday, November 26, 2006

A TV program for Swedish aliens!!

Fredrik Lindström, one of my favorite Swedes, is making a new TV show, called "Världens modernaste land - men världens osäkraste folk" (freely translated "The world's most modern people, but the most insecure") premiering on Lucia, December 13. I really, really hope this can be seen online at www.svt.se... This sure is interesting for a Swedish alien!

Since BabelFish still doesn't speak Swedish (and probably never will... hmpf...) the below text about the show is in Swedish (despite my ambition to write in English here - to lazy to translate - after all it is Sunday... ). Sorry English speakers!

From SVTs website:

Världens modernaste land - men världens osäkraste folk?

Ett program om svensk mentalitet. Några av frågorna som tas upp i säsongens första program är: Hur påverkas svenskarna av att bo i ett mörkt, kallt och glesbefolkat land? Och vad är egentligen en tradition? Dessutom handlar det om varför svenskarna inte firar nationaldag och är så lite nationalistiska av sig.

Vad skiljer svenskarna från andra folk, bortom myter om självmord, lagom och jantelagen? Svensk mentalitet visar sig ofta handla om två motsatser: självbelåtenhet och osäkerhet. En skyhög tilltro till det svenska samhället som ett av de bästa och modernaste i världen, kombineras med en stor självunderskattning om att vi svenskar är så "beiga", tråkiga och okunniga ur ett internationellt perspektiv. Hur hänger det här egentligen ihop?

I det första programmet handlar det om grunderna till svenskheten. Hur påverkas man av att bo i ett mörkt, kallt och glesbefolkat land? Blir man blygare och mindre social? Var kommer de svenska oskrivna reglerna från: att man inte ska prata med folk på bussen, men att man måste prata om man är hembjuden till någon? Och varför dricker vi hela vår alkoholranson på helgen, istället för lite varje kväll som i de flesta andra kulturer?

Och vad är egentligen en tradition? Är det sant att ungdomarnas blöta luciavakor är en äldre tradition än själva lussandet med vit särk och ljus i hår?

Det handlar också om varför vi svenskar inte firar vår nationaldag och i allmänhet är väldigt lite nationalistiska av oss, liksom om varför den svenska flaggan är idyllisk på en kaffebricka men lite otäck som emblem på en jacka.

1 comment:

Malin said...

Lindström är alltid nice.
Om man är intresserad och orkar - kan jag rekommendera en bok av Per-Johan Ödman "Kontrasternas spel - en svensk mentalitets- och pedagogikhistoria"(631s!). En helt fantastisk skildring av hur mentaliteterna i det svenska samhället utvecklats från 1200-talet till idag.
Eller...Lindström är nog helt OK.